Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Spits

'When They See Us' op Netflix: supertip van de week van FilmWard

vr 5 jun. - 2:36

Gezien alles wat er afgelopen week gebeurde rond de Black Lives Matter-beweging raadt filmjournalist Ward Verrijcken de Netflix-miniserie 'When They See Us' aan. Ook de documentaire 'Becoming' rond vroegere First Lady Michelle Obama van de streamingservice is nu zeker het kijken waard.

"De minireeks 'When They See Us' werd vorig jaar al aangeboden op Netflix, maar nu heb ik ze heel aandachtig opnieuw bekeken en ik ben gechoqueerd over hoe die waargebeurde rechtzaak toen verlopen is. Vooral omdat de reeks een verhaal portretteert uit 1990 dat nu nog enorm actueel is. Namelijk het volgende: een rijke blanke vrouw die 's nachts aan het joggen was in Central Park werd op een afschuwelijke wijze aangerand en voor dood achtergelaten. Vijf jonge zwarte tieners, die heel toevallig in de buurt waren, zijn dan snel opgepakt door het, hoofdzakelijk witte, personeel van het ministerie in New York. Diezelfde nacht nog besliste dat ministerie om de schuld in de schoenen van die vijf jongens te schuiven."

"De publieke opinie was al snel tegen hen en voor ze het wisten waren ze alles aan het opbiechten, omdat ze gedwongen en gefolterd werden door de blanke agenten. Maanden later zijn ze dan ook veroordeeld en voor tien jaar achter de tralies gemoeten. Het is pas nadien dat de zaak heropend werd en de, intussen volwassen, mannen werden vrijgesproken."

Een jonge Donald Trump moeide zich met de zaak

"Wat mij ook opviel is dat Donald Trump, destijds zonder politieke ambities, maar wel enorm rijk en beroemd, in interviews begon te zeggen dat die jonge kerels het zeker gedaan hadden en ervoor opgesloten moesten worden. Erger nog, hij riep zelfs op om de doodstraf weer in te voeren om die jonge tieners terecht te stellen. De opruiende en racistische praat van Donald Trump was toen al een taal van haat en verdeeldheid en dat doet hij dus vandaag de dag nog steeds. Die parallellen tussen wat er destijds gebeurde en wat er nu gebeurt zijn dus wel heel opvallend."

Documentaire 'Becoming' over Michelle Obama: "Op dit moment heel inspirerend"

"Het verschil tussen de communicatiestijl van Trump en het huidige Witte Huis en die van vorige president Barack Obama en zijn vrouw Michelle Obama zie je bijvoorbeeld ook in de Netflix-documentaire 'Becoming'. De documentaire is een soort van neerslag van hoe ze haar gelijknamig boek 'Becoming' ging promoten in gigantische stadions. In de eerste plaats is het dus één lange reclamefilm voor dat boek."

"Aan de andere kant zoekt Michelle Obama wel constant kansarme, en dus vaak zwarte, kinderen op om mee te gaan praten en vooral om te inspireren. Dat is dus één en al optimisme, verbinding, hoop en mensen inspireren om het beste van hun leven te maken. Op die manier zorgt ze er misschien ook voor dat mensen een verschil kunnen maken en proberen racisme te bestrijden. Om van Amerika een betere plek te maken dan het verdeelde land dat het nu is. Het verschil in het taalgebruik van Michelle Obama en dat van de huidige First Lady Melania Trump, die eigenlijk niks zegt en haar man het land gewoon verder laat verdelen, is enorm. De film 'Becoming' is op dit moment dan ook heel inspirerend en ontroerend."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet