ZAVO schooldirecteur Gommers over 'coronafactuur': "Mensen die niet kunnen betalen, mogen de factuur laten vallen"

donderdag 11 juni 2020 - 16:31
Getty Images
ZAVO, een school in Zaventem, heeft ouders een factuur gestuurd met een 'coronakost': 10 euro. Heel wat ouders vinden dat vreemd, want sinds midden maart gingen hun kinderen niet meer naar school.

"Het gaat om een administratieve én coronakost", vertelt directeur Kurt Gommers in 'Spits met David'. "Op het einde van een schooljaar hebben wij altijd administratieve kosten die we dan, zoals altijd, voor een deel doorrekenen aan de ouders. Normaal is het zelfs iets meer, 15 euro, dus het is dit jaar iets minder. Het woord corona komt daar bij omdat we toch veel extra kosten hebben door corona. Ook in de weken toen er nog geen leerlingen op school waren. Licenties voor software om afstandsonderwijs te doen, hardware voor leerkrachten enzovoort. Het bedrag dat wij vragen is een peulschil ten opzichte van de kosten die we echt maakten. Maar de benaming had inderdaad anders gekund, dat geef ik toe."

Wie niet kan betalen mag factuur laten vallen

"Wij zijn een school waar participatie belangrijk is en we hebben dan ook geluisterd naar de ouders. Mensen die niet kunnen betalen, mogen de factuur laten vallen. Maar wie wil, mag altijd uit solidariteit, wél betalen. We hadden voor die 10 euro beslist, vijf weken geleden. Toen wisten we nog niet dat de Vlaamse regering 40 miljoen euro heeft vrijgemaakt voor de scholen om extra kosten voor een deel te dekken. Dat wisten we niet en daar hadden we dus in principe geen rekening mee gehouden. Letterlijk vandaag heb ik communicatie gekregen van de koepel dat er dus een tegemoetkoming is voor een deel van de kosten die we hebben moeten maken", besluit directeur Gommers.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!