Zo lunch je coronaproof op het werk: "Beter een halfuurtje wandelen met een collega na de lunch"

dinsdag 12 januari 2021 - 16:36
Foto: Pexels
Veertig procent van de coronabesmettingen gebeurt nog steeds op de werkvloer. Samen met de collega's eten of een praatje slaan aan de koffieautomaat blijkt een grote boosdoener. Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, geeft in 'Spits met David' tips hoe je de lunch met de collega's het best aanpakt.

Houd voldoende afstand

"Als je gaat eten met je collega's, moet je je mondmasker afzetten, en zit je als groep ook samen. En net dan slaat het virus toe. Probeer dus voldoende afstand te houden", benadrukt professor Godderis. Al lijkt die oplossing ook in gevaar te zijn. "Met de nieuwe Britse variant die nu de ronde doet, wordt bekeken om de minimale afstand wat langer te maken: tot drie meter. En dan wordt het niet zo eenvoudig om nog een aangenaam gesprek te hebben rond de tafel."

Beter zittend lunchen dan samen koffie halen

"Samen een koffie halen aan de koffiemachine houdt eigenlijk nog meer risico in dan al zittend lunchen, omdat je dan meestal rechtstaat naast elkaar. Je hebt dan ook meer de neiging om naar je gesprekspartner toe te stappen, terwijl je in een refter alles zo kan inrichten zodat er zeker voldoende afstand is."

Ga niet in grote groep lunchen

De lunchpauzes met het hele team stel je beter nog wat uit. "Ga liever per twee lunchen, dan met vier of tien collega's tegelijk, want dan wordt het heel moeilijk om voldoende afstand te houden."

Doe een lunchwandeling

Of nog beter, geef je lunchpauze een andere invulling en haal een frisse neus! "Eet beter snel je lunch op, en ga dan samen met je collega een halfuurtje een wandeling doen. Dat is een van de betere manieren om toch het zo belangrijke contact met je collega's te onderhouden tijdens de lunch. Buiten is de verspreiding van het virus veel minder. Het is bovendien een aangename manier om een werkbreak te nemen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!