Zo verrijk je het leven van je hond: “Spelen met je hond is belangrijker dan elke dag zijn kom eten vullen”

donderdag 22 juli 2021 - 13:23
Een dier in huis halen is meer dan het alleen eten, drinken en onderdak geven. Zeker bij honden is dat het geval. Honden zijn roofdieren, ze willen moeite doen om aan eten te geraken. En ze hebben nood aan menselijk contact. "Als je een hond in huis neemt, dan moet je er ook tijd voor maken," zegt dierenkenner Chris Dusauchoit.

Tijdens de zomer gaat Niels in Spits op zoek naar tips om het leven van je huisdier rijker te maken, samen met experten en de dienst Dierenwelzijn van de Vlaamse overheid. Elk huisdier heeft andere noden, deze week focust hij samen met Chris Dusauchoit op honden.  

Verstop het eten

Het leven van je dier ‘verrijken’ wil zeggen dat je zijn natuurlijk gedrag helpt te ontplooien. Honden zijn roofdieren. Ze stammen af van de wolven. “Roofdieren, en dus ook honden, willen hun prooi zoeken, hun prooi achtervolgen, in hun prooi bijten. En dat moet je stimuleren,” zegt Chris Dusauchoit.

Zorg dat je hond op zoek kan gaan naar zijn eten, zodat hij zijn natuurlijk gedrag kan tonen. Want honden doen nu eenmaal graag moeite om aan eten te geraken.

In de winkel kan je allerlei attributen kopen om brokjes of snoepjes te verstoppen, maar je kan ook zelf aan de slag gaan. “Je kunt met hele simpele dingen iets maken waarin je eten kan verstoppen. Met een wc-rolletje bijvoorbeeld: maak de uiteinden dicht en maak er een raampje in. Stop er brokjes in. Je hond moet het rolletje doen bewegen om de brokken eruit te laten vallen.”

Brokken in je huis verstoppen, of uitstrooien op je gras kan ook. “Dan moet de hond zijn neus gebruiken om zijn eten te vinden. En dat is iets wat je hond graag doet.”

Wees geduldig tijdens het wandelen

Wandelen met je hond is veel meer dan een beetje bewegen, de pootjes strekken en een plasje doen. Je hond wil snuffelen. De geuren die ze tegenkomen dagen hen uit. Een lantaarnpaal met geuren van andere honden, dat is de sociale media van de hond. Geef hen dan ook de tijd om de geuren op te snuiven.”

Wees dus geduldig als je met je hond gaat wandelen en trek hem niet telkens snel vooruit als hij blijft hangen om te snuffelen.

Een lantaarnpaal is de sociale media van de hond

Chris Dusauchoit

Speel en geef aandacht

Honden hebben nood aan menselijk contact. De band tussen baas en hond is erg belangrijk. En daar moet je tijd in steken. “Als je geen tijd hebt voor een hond, neem die dan niet in huis.” Je moet samen spelen. Want een hond beloon je ook door hem aandacht te geven. “Samen spelen schept een veel sterkere band dan gewoon eten in een kom gooien of hem een snoepje te geven,” zegt Dusauchoit.

Wat je hond leuk vindt, wat hem prikkelt, wat hem stimuleert, dat moet je zelf ontdekken. “Leer het gedrag van je hond kennen. Kijk wat je hond motiveert. Dat kunnen snoepjes zijn, of een bepaald spelletje. Zet daarop in en ga creatief aan de slag.”

Een hond leert ook jou kennen. “Honden houden ons nauwlettend in de gaten. Ze kunnen aan de stand van onze ogen en mond zien in welke gemoedstoestand we zijn.” En ze letten op hoe we bewegen. Veel honden zullen pas zitten als je een gebaar maakt bij het bevel ‘zit’. Daarom kunnen dove honden nog altijd erg goed op bevelen reageren.

Nog meer tips op het leven van je hond rijker te maken, vind je op de website van Dierenwelzijn Vlaanderen. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!