Sonja Kimpen: "Alcohol in de hitte? Pest je lichaam niet en drink lauw water"

maandag 24 juni 2019 - 08:08
Dennis van den Buijs
Getty Images
Het kwik stijgt deze week vlotjes naar 30°C en meer. Kunnen we ons lichaam helpen door de juiste dingen te eten en te drinken? Radio 2 Antwerpen vroeg raad aan gezondheidsgoeroe Sonja Kimpen.

"Drink voldoende water en het liefst op kamertemperatuur", zegt Master Bewegingswetenschappen Sonja Kimpen in 'Start Je Dag'. "IJskoude of koolzuurhoudende dranken met prik misleiden onze hersenen. Ze denken sneller dat je genoeg gedronken hebt terwijl je lichaam eigenlijk nog meer vocht nodig heeft." Alcohol is volgens Kimpen uit den boze. "Een pintje of een cocktail zijn aanlokkelijk om je in tropische sferen te wanen. Maar alcohol is en blijft een toxische stof. Drink je het dan nog eens in de blakende zon, dan ben je je lichaam aan het pesten terwijl het hard werkt om je lichaamstemperatuur op 37°C te houden." 

Je lichaam moet drie dagen recupereren van een vleesbarbecue.

Sonja Kimpen

Minder honger

Het is normaal dat je minder honger hebt bij deze hondsdagen. "Je lichaam heeft zoveel werk om je temperatuur stabiel te houden dat het je minder honger geeft", zegt Sonja Kimpen. Welke maaltijden kunnen ons helpen? "Het lichaam hunkert naar licht eten. Denk aan slaatjes met zaden, pitten of noten en een stukje kip of zalm. Het is ook het ideale moment om vegetarisch te koken." Wat met de klassieke barbecue om de vroege zomer te vieren? "Beperk je best tot één stukje vlees. Je lichaam heeft drie dagen nodig om een uitgebreide vleesbarbecue te verwerken. Schep dus altijd een ruime portie groentjes op of grill je groenten", besluit Kimpen op Radio 2 Antwerpen.

 

HERBELUISTER het hele gesprek met Sonja Kimpen hieronder.

Sonja Kimpen in 'Start Je Dag'
Radio 2 Antwerpen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!