Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Afbeelding van het programma: start je dag in oost-vlaanderen

start je dag in oost-vlaanderen

Overname Corelio Printing afgeblazen: "De werknemers hebben alle hoop verloren"

vr 6 sep. - 4:09

Bij Corelio Printing in Erpe-Mere ligt het werk stil. De drukkerij was eind augustus failliet verklaard, en daardoor vreesden 160 werknemers voor hun job. Drukkerij Moderna zou het bedrijf overnemen, dat zou 90 banen redden. "Maar Moderna ziet nu af van de overname, dat hebben de vakbonden vernomen", zegt Erwin Callebaut van de socialistische vakbond.
werknemers in drukkerij corelio printing
© Foto: corelioprinting.be

Op 23 augustus 2019 werd Corelio Printing failliet verklaard. De 160 werknemers van de drukkerij in Erpe-Mere dreigden hun job te verliezen. De opluchting was dan ook groot toen vier dagen later drukkerij Moderna tekende om Corelio Printing over te nemen en 90 banen te redden. Maar het overnamebedrag van 1 miljoen euro werd nog altijd niet betaald, dus de curator van Corelio Printing heeft Moderna in gebreke gesteld. "En Moderna trekt zich nu terug", zegt Erwin Callebaut van het ABVV.

"Niet rendabel door verlies magazines"

De vakbonden vernamen het nieuws eerst via klanten en kregen het daarna bevestigd door Eric Bongaerts, de eigenaar van Moderna. "De bevestiging gebeurde wel mondeling, het nieuws is nog niet op een officiële manier bekend gemaakt", verduidelijk Callebaut. "In het gesprek dat we hadden, vertelde Bongaerts dat ze het niet langer rendabel vinden om Corelio Printing over te nemen, door het verlies van een aantal magazines."

Het gaat om een 40-tal magazines die uit de productie in Erpe-Mere verdwijnen. "Corelio verloor die magazines voor de helft door een gebrek aan vertrouwen, na alle perikelen van het falen en de overname", legt Callebaut uit. "Maar de andere helft, dat zijn allemaal wanbetalers of vroegere wanbetalers. En Moderna is heel streng daarop, dus zagen zij die magazines niet als kredietwaardig."

Gelaten sfeer onder werknemers

Het werk in de drukkerij werd stilgelegd. Erwin Callebaut: "Iedereen is ervan overtuigd dat het werk ook echt voorgoed stil ligt. De sfeer onder de werknemers is enorm gelaten." In de overnameonderhandelingen werd ook een Nederlandse potentieel overnemer vernoemd, "maar dat gesprek was blijkbaar enkel verkennend. De werknemers hebben de hoop echt opgegeven. Niemand gelooft nog dat er een nieuwe overnemer zal opduiken."

Dat bevestigt ook Steve De Ruyck, die 32 jaar bij het bedrijf werkte:"In theorie zijn wij allemaal al ontslagen toen het bedrijf failliet werd verklaard." Indien er een nieuwe overnemer zou gevonden worden, dan zou het eventueel kunnen dat de werknemers terug aan de slag kunnen. "Al betwijfel ik heel erg dat er nog een nieuwe overnemer kan gevonden worden. Het bedrijf is niet meer aantrekkelijk."

Komst van het internet

"Ik heb de sector de afgelopen jaren zien achteruit gaan. Zeker met de komst van het internet hebben we het pas echt zien slechter worden. Dat begon met de daling van het aantal oplages, en dan ook van het aantal pagina's. Het gaat heel moeilijk."

Wel een mooie carrière

Steve kijkt wel terug op een mooie carrière bij Corelio. "Ik ben begonnen als uitpakker, maar op korte termijn mocht ik dan het papier op de machines steken. Dan ben ik drukker geworden, en de laatste 20 jaar was ik hoofddrukker. Dat maakte mij eindverantwoordelijke voor het afgewerkte product." Hij blikt tevreden terug:"Het was een heel goeie job, goed betaald, maar vooral heel erg leuk. Het drukken is hetzelfde, maar iedere dag was het een ander magazine dat moest gedrukt worden. Een boekske drukken voor de Flair bijvoorbeeld, dat is iedere dag een andere foto, en dat maakt het afwisselend."

"Wat gaan we nu doen?"

Steve gaat nu eerst nog wat bekomen want het is een moeilijke periode geweest. Maar dan zou hij toch weer willen uitkijken naar een andere job. "Mensen vragen mij wat ik zou willen doen. Maar dat is een heel rare vraag, want ik heb 32 jaar hetzelfde gedaan. Dus wat kan ik nog doen? Ook mijn collega's vragen zich dat af. Wat gaan we nu doen?"

Zwarte rouwvlaggen

De vakbonden hebben geen piket en voeren geen actie, dat heeft geen zin meer, vinden ze. "We hebben wel zwarte rouwvlaggen rond de fabriek opgehangen, dat is het enige. We maken daarmee duidelijk dat het echt gedaan is hier", aldus Callebaut.

De directeur van Moderna is voorlopig niet bereikbaar voor commentaar.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet