Sven Pichal belde met God

donderdag 17 januari 2019 - 10:00
Het is geen toeval dat Sven Pichal de Inspecteur van Radio 2 is geworden. Meer nog: het stond in de sterren geschreven. Want engagement, dat werd ten huize Pichal met de moedermelk meegegeven. Het feit dat het gezin een zorgenkind telde, zal zeker hebben meegespeeld. Er moest voor elkaar gezorgd worden, zo is Sven opgegroeid en opgevoed.

Klik hier om de volledige uitzending te herbeluisteren.

 

Een leraar overhaalde hem op vijftienjarige leefde om vrijwilliger te worden bij bejaarden. Het beviel de tiener Sven enorm, en hij ging twee zomers lang zomerkampen doen, waar hij dan als vrijwilliger instond voor de animatie van de bejaarden . “Dat was zo tof dat ik zelfs even overwoog om bejaardenhelper te worden,” verklapt hij aan Christel Van Dyck in de Rotonde. 

“Mijn thuissituatie speelt daar misschien wel een rol in. De angst die sommige mensen hebben voor mensen met een handicap of met andere problemen, die ken ik niet. Nadien heb ik nog zomerkampen gedaan met zwaar gehandicapte jongeren. Ik merkte dat ik snel een klik heb met die mensen, dat ik wel een manier vind om daarmee om te gaan.”

Gelovig

Ooit was Sven Pichal erg gelovig. Het was voor hem een houvast, zeker toen zijn papa overleed aan kanker toen Sven nog maar 12 was. 

“Ik deed elke avond mijn gebedje, zoals me dat geleerd was. Als ik de woorden sprak ‘in de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest, voelde dat voor mij alsof ik het telefoonnummer intikte van God om even te overlopen hoe mijn dag geweest was, wat ik goed deed en wat niet, om dan te vragen: en geef mijn papa nu eens door. Ik praatte echt met hem, maar moest dus wel altijd even voorbij God,” lacht hij bij de herinnering. 

Mariabeeld

Nog een bijzondere gewoonte van Sven in die tijd: elke vakantie nam hij een Mariabeeld mee, om in het vakantiehuisje dan een gebedskamer in te richten. “Ja, ik was op een bepaald moment echt hypergelovig,” grinnikt hij. Pastoor is hij nooit willen worden, “maar ik heb wel meegewerkt aan eigentijdse missen!”
 
Ook in zijn geloofservaring kwam de geëngageerde Sven op de proppen. “Ik heb brieven geschreven naar Danneels om tot een gesprek te komen over de plaats van homo’s in de Kerk, dat is helaas nooit gelukt. We zijn nog ooit gaan actie voeren voor Kerk & Leven. Ja, het zit erin gebakken, dat actie voeren,” grinnikt hij.
 
Sven Pichal in de Rotonde, over een geëngageerd leven, liefde die elke dag nog groter wordt, en een heel bijzondere moeder.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!