7 tips om je werkdag stressvrij af te sluiten

vrijdag 28 februari 2020 - 08:05
Laptop
Foto: Getty
Rijd jij straks zonder stress richting huis na een drukke werkdag? Want ook dat is een belangrijk onderdeel van je dag. Het is een kunst om ’s avonds alles los te laten en pas de volgende ochtend je mails te checken. Met deze tien tips word jij die kunstenaar!

Plan de volgende dag

Maak je hoofd leeg, schrijf alles netjes in je to do-lijstje en je agenda, en plan de volgende dag. Schema’s en planningen zorgen voor structuur, structuur zorgt dan weer op zijn beurt voor rust. Dat chaotisch gevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Luister naar je wekker

Blijf ’s ochtends niet oneindig lang snoozen. Anders sta je meteen teleurgesteld in jezelf op en heb je geen tijd voor ochtendrust. Begin je gestresseerd aan je dag, dan eindig je die waarschijnlijk ook zo. Luister naar je wekker, zo heb je geen last van tijdsdruk of onnodig gehaast.

Wekker

Voorbereiding is alles

Heb je een enorm drukke dag in het vooruitzicht? Leg de juiste outfit klaar, dek de tafel al en zet die grote kop koffie onder je koffiemachine al klaar. Ook de alledaagse gebeurtenissen voorbereiden, zorgt voor veel rust in je hoofd. Op die manier vertrek je op tijd en zonder stress.

Wees realistisch

Zet niet te veel op je to do-lijst voor morgen. Als je weet dat het bijna niet haalbaar is, is de kans groot dat je het ook niet gedaan zal krijgen. Te veel willen doen, maakt jezelf onrustig. Dat gebeurt ook als je taken blijft uitstellen.

Reflecteer

Hoe was je dag? Onderweg naar huis kun je je dag overlopen. Had je een fijne dag? Wat kan beter? Hoe heb je die situatie ervaren? Je ontwikkelt op die manier meer zelfkennis.

Notities

App notities

Maak gebruik van elke handige app op je smartphone. Als je doorheen de dag iets tegenkomt dat je moet onthouden, of iets belangrijks schiet je te binnen, zet het dan in je notities of schrijf het op een traditionele post-it. Geen ronddwalende gedachten meer in je hoofd en je gedachten voelen vrijer! Ook opruimen is hier goed voor. Rommel zorgt voor chaos, chaos maakt je onrustig. Voor sloddervossen iets moeilijker, maar zeker even effectief!

Slaapstand

Ook je lichaam heeft een slaapstandknop, al kun je er niet letterlijk op drukken. Kruip ’s avonds gezellig onder een dekentje in je zetel en sluit je ogen. Concentreer je op je ademhaling en kom tot rust. Dat werkt nog beter als je ook je gsm op slaapstand zet en zeker je mails niet meer leest. Je voelt je rustig en je valt beter in slaap. De dag en de chaos zijn nu voorbij.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!