Aalst laat Aalst Carnaval zelf schrappen van UNESCO-werelderfgoedlijst

zondag 1 december 2019 - 19:22
Amelie Outters
Foto: Radio 2
Christoph D'Haese (N-VA), burgemeester van Aalst, heeft besloten om Aalst Carnaval te laten schrappen van de UNESCO-werelderfgoedlijst. De stad gaat ervan uit dat het midden december zijn erkenning zal verliezen, en houdt liever de eer aan zichzelf.

Aalst Carnaval kwam in opspraak na zijn laatste editie, door de praalwagen van de Vismooijlen. Daarop waren Joodse karikaturen afgebeeld, wat sommige organisaties als antisemitisch beschouwen. Die verwijten zijn de Aalstenaars beu, vertelt burgemeester D'Haese: "We hebben het gehad met die verwijten. Wij zijn geen antisemieten of racisten. Al wie dat blijft beweren, is te kwader trouw."

Wij zijn geen antisemieten of racisten.

Christoph D'Haese, burgemeester van Aalst

Geen censuur

De burgemeester is een grote voorstander van vrije meningsuiting en weigert censuur op het carnavalsgebeuren. "Wat men ook probeert, wij zullen ons niet laten censureren. Die stoet gaat al 90 jaar uit in Aalst, en we hebben nog maar heel weinig problemen gehad. Ik heb geloof in het gezond carnavalsverstand."

"De evolutie is zo dat de normen veel strenger worden en dat men enorm lichtgeraakt is", voegt hij nog toe. "Terwijl je alles wat moet kunnen relativeren tijdens een gebeuren als carnaval. In zo'n specifieke context mag je er niet vanuit gaan dat mensen de bedoeling hebben om te kwetsen, maar staat alles in het teken van humor."

Stap opzij

De stad Aalst veronderstelt dat ze de UNESCO-erkenning later deze maand sowieso zouden verliezen. "Daarom zetten we nu zelf een stap opzij, om onze strijd voor vrije meningsuiting op een waardige manier te voeren. Ik zeg het met een knipoog, maar daarom niet minder juist: van alle humoristen zijn Aalstenaars de dappersten", aldus burgemeester Christoph D'Haese.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!