Al 2 dagen meer dan 1.000 nieuwe besmettingen, universiteiten van Gent en Antwerpen starten in code oranje

woensdag 16 september 2020 - 08:52
De coronacijfers in België blijven stijgen: in de week van 6 tot 12 september hebben gemiddeld 779 mensen positief getest per dag. Dat is een stijging met de helft tegenover de week daarvoor.

Het aantal ziekenhuisopnames blijft relatief laag, maar stijgt wel snel. De voorbije week werden elke dag gemiddeld 33 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen, de week ervoor waren dat er maar 21 per dag. Het aantal overlijdens blijft laag: elke dag sterven er zo'n 3 mensen in België die besmet waren met het coronavirus.

Wat betekenen die stijgende cijfers? 

Dat is niet altijd even duidelijk. Stevenen we af op een nieuwe ramp, zoals viroloog Marc Van Ranst zei, of valt het allemaal nog wel mee, omdat er meer mensen worden getest en omdat de ziekenhuisopnames zo laag liggen?

"Die aparte cijfers zijn niet heiligmakend", klinkt het bij biostatisticus Niel Hens (UHasselt). "We moeten ze allemaal samen bekijken en dan interpretereren, maar we hebben eigenlijk nog altijd te weinig informatie om er een goed oordeel over te kunnen vellen en doelgerichte maatregelen te kunnen nemen. Men probeert dit op te lossen, maar het is een beetje verbijsterend om in de 21ste eeuw na zo veel maanden te weinig informatie te krijgen."

We hebben nog altijd te weinig informatie om er een goed oordeel over te kunnen vellen en doelgerichte maatregelen te kunnen nemen.

Niel Hens, Biostatisticus UHasselt

Bang voor exponentiële groei

Toch benadrukt Hens dat we de cijfers niet mogen minimaliseren. "Dit heeft het potentieel om echt wel de verkeerde kant uit te gaan", zegt hij. Hens is bang voor een exponentiële groei. "In het begin stijgen de cijfers met mondjesmaat, maar op een bepaald moment gaat het echt wel versnellen en komt er een grote stijging."

Hens roept dan ook op om de hoogrisicocontacten te beperken. "Als we niet het idee krijgen dat dit heel ernstig is, wat velen nu denken, omdat de ziekenhuisopnames beperkt blijven, gaan we er lakser mee om. Maar willen we het voorkomen of willen we het eerst vaststellen en dan pas ons gedrag aanpassen?"

Universiteiten starten in code oranje

De universiteiten van Antwerpen en Gent zullen het academiejaar beginnen in code oranje. Dat wil zeggen dat in de aula's maar 1 op de 5 stoelen bezet mag zijn, om genoeg afstand te kunnen houden. Er zullen dan ook meer lessen online doorgaan.

In principe mag het hoger onderwijs in Vlaanderen starten onder code geel, met halfvolle aula's. Maar universiteiten nemen dus al strengere maatregelen. 

"We zijn het aan onszelf, aan elkaar en ten aanzien van de hele maatschappij verplicht om de veiligheid on campus maximaal te garanderen", klinkt het bij Rik Van de Walle, rector van de UGent.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!