Asterix-tekenaar Albert Uderzo is overleden

dinsdag 24 maart 2020 - 11:24
Albert Uderzo
Chesnot
Albert Uderzo is thuis in het Franse Neuilly gestorven aan de gevolgen van een hartaanval. Hij was 92 jaar. 

Geestelijke vader

Volgens de Franse Media is Albert Uderzo, de laatste van de geestelijke vaders van Asterix & Obelix, overleden. De Franse tekenaar werd 92 jaar. Zijn dood zou het gevolg zijn van hartfalen en heeft niets met het coronavirus te maken.

Bij Toutatis!

Samen met scenarist René Goscinny bedacht Uderzo de stripreeks 'Asterix' in 1959 voor het nieuwe Franse striptijdschrift Pilote. Het idee was om eens goed te lachen met de Romeinen die 2000 jaar geleden heel Gallië bezet hielden. Julius Caesar had wel een klein probleempje, namelijk het kleine weerbarstige dorp ergens aan het kanaal. Het dorp waar de gekke inwoners constant ruzie maakten en waar toverdrank, everzwijnen en een bard die vals zong een belangrijke rol speelden. Het was ook de gemeenschap waar de Keltische god Toutatis werd aanbeden.

Meer dan 380 miljoen exemplaren

In Asterix werden ook alle feiten uit de geschiedenis verklaard, zoals het Bretoense Carnac, wat een verzameling menhirs van Obelix zou zijn geweest. In 1961 verscheen het eerste Asterix-stripboek. Daarna werd het een wereldwijd succes met meer dan 380 miljoen verkochte albums.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!