Binnenkort mondmaskers verplicht op kantoor?

dinsdag 2 februari 2021 - 15:56
Gezondheidsinstituut Scienscano geeft een nieuw advies voor het dragen van een mondmasker. Werknemers zouden verplicht een mondmasker moeten dragen op kantoor. Daarnaast wordt het gebruik van bandana's, sjaals en FFP2-maskers afgeraden.

Vandaag werden nieuwe adviezen voorgesteld rond het dragen van een mondmasker. Omdat we steeds meer geconfronteerd worden met zeer besmettelijke varianten van het coronavirus.

Op meer plaatsen verplicht?

Mondmaskers maken intussen deel uit van ons dagelijks leven. In de supermarkt en het openbaar vervoer is het dragen van een mondmasker al verplicht. Maar nu is er ook het advies om mondmaskers te dragen in kantoren, fabrieken en andere afgesloten ruimtes die we delen met mensen van buiten het gezin, ook als er voldoende afstand kan worden gehouden.

Het strengere advies komt er omdat veel besmettingen op de werkvloer gebeuren. "Vaak tijdens de pauze of lunch. Mensen zetten dan hun masker af voor een koffie of een sigaret. Ze slaan een praatje en besmetten elkaar", verklaart Steven Van Gucht. Hij raadt aan om alleen en in de buitenlucht een maskerpauze te nemen.

Voorkeur voor stoffen of wegwerpmaskers

Er was de afgelopen weken heel wat te doen rond de doeltreffendheid van stoffen maskers. Maar toch krijgen zij de nog altijd de voorkeur, samen met chirurgische wegwerpmaskers

Wel nieuw is dat bandana's, nekwarmers en sjaals niet langer als beschermingsmiddel gedragen mogen worden. Ze zouden minder doeltreffend zijn. Ook FFP2-maskers worden niet aangeraden voor de gewone bevolking. "Ze zijn duur, kunnen niet hergebruikt worden en zijn bovendien weinig comfortabel om te dragen", legt Van Gucht uit.

Hoe draag je je masker correct?

Het blijft uiteraard ook belangrijk om je masker steeds correct te dragen:

  • Het masker moet goed aansluiten op je gezicht.
  • Zowel neus als kin moeten bedekt worden, zonder opening aan de zijkanten.
  • Was je handen voor je het masker opzet en na dat je het masker afzet.
  • Bewaar je masker in je jas- of broekzak. Leg het zeker niet op tafel.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!