Boete tot 4.000 euro voor wie zich na terugkeer uit rode zone niet laat testen

woensdag 19 augustus 2020 - 09:25
Wie bij zijn terugkeer uit een rode zone de verplichte coronatest niet ondergaat, riskeert een boete tot 4.000 euro.

Wie terugkeert uit een rode zone moet zich laten testen en zeker 9 dagen in quarantaine gaan. Bij code oranje wordt isolatie ten stelligste aangeraden. Voor velen blijkt dat een brug te ver. Hoewel verplicht laat maar een op de twee Belgen die uit rood gebied terugkeren, zich testen. De anderen laten zich wel registreren, maar komen niet opdragen voor de test.

Er is nu een akkoord met de regio's om voor toeristen hetzelfde principe in te voeren als eerder voor hoogrisicocontacten. Dat zijn mensen die een lange periode nauw in contact zijn geweest met vastgestelde coronapatiënten. Via een wetswijziging zijn hoogrisicocontacten verplicht zich te laten testen op corona en in quarantaine te gaan. 

Daardoor gelden ook sancties voor wie zich niet aan de regels houdt: geldboetes van 208 tot 4.000 euro, en zelfs celstraffen van 8 dagen tot een halfjaar.

Hoogrisicocontacten worden opgebeld als ze zich na een à twee dagen nog niet hebben laten testen. De contactopspoorders zullen nu ook toeristen contacteren zodat ze zich toch laten testen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!