Brusselse Ommegang is immaterieel cultureel erfgoed: "Fier met deze erkenning"

donderdag 12 december 2019 - 06:48
Kirsten Simons
De Brusselse Ommegang is officieel ingeschreven als immaterieel cultureel erfgoed op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dat heeft de VN-organisatie bekendgemaakt. De voorzitter van Ommegang Brussels Events is uiteraard blij met de erkenning.

Het Brussels gewest diende in maart 2017 officieel de kandidatuur om erkend te worden als 'immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid', een lijst die wordt samengesteld door Unesco. Woensdag kwam het verlossende bericht. De organisatie van De Ommegang reageert tevreden. "We zijn heel fier met deze erkenning", aldus Paul Le Grand, voorzitter van Ommegang Brussels Events.

Oudste optocht van Brussel

De oorsprong van de volkse optocht gaat terug tot de middeleeuwen. Maar de moderne Ommegang werd in 1930 opnieuw in het leven geroepen op basis van beschrijvingen van de historische stoet. Daarin defileerde iedereen die enigszins naam had in de Brusselse maatschappij over de Grote Markt. Nu trekken jaarlijks om en bij de 1.400 figuranten door de stad, ze beelden de intrede van Karel de Vijfde uit in de zestiende eeuw. De Ommegang is de oudste historische voorstelling van Brussel, Keizer Karel was zelf één van de aanwezigen van de Ommegang in 1549. De volgende Ommegang trekt op 1 en 3 juli 2020 door de straten van Brussel.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!