Cliff Richard viert zijn 80ste verjaardag: "Nooit verwacht dat ik zo'n lange carrière zou hebben"

zaterdag 17 oktober 2020 - 15:00
Cliff Richard werd 80 op 14 oktober 2020. Caren Meynen mocht hem opbellen voor verjaardagswensen én een babbeltje over zijn nieuw album en boek.

Bij zo’n speciale verjaardag hoort natuurlijk een groot feest. Al zag dat er dankzij corona toch net iets anders uit. “Ik had een verjaardagsoptreden gepland met 20.000 mensen, gespreid over vier dagen in de Royal Albert Hall in Londen. Maar dat is natuurlijk gecanceld, want ik mocht uiteindelijk maar zes mensen uitnodigen! (lacht)”

Richard staat intussen meer dan zestig jaar op de planken. “Waar ik het meest trots op ben, is het feit dat ik nog steeds bezig ben. Dat had ik nooit verwacht. Over The Shadows, de band waarmee ik gestart ben, schreef de pers altijd dat we niet lang zouden meegaan. Ze noemden ons een one-hit-wonder. 62 jaar later treed ik nog steeds op en dat is een mirakel. Er is wel wat competitie geweest doorheen de jaren. The Beatles, Elton John, … Soms waren zij beter, soms ik.”

 

Ik heb nooit echt stilgestaan bij mijn succes. Ik denk niet aan de jaren die achter mij liggen, ik kijk altijd vooruit.

Sir Cliff Richard

Music: the air that I breathe

Een goedgevulde, lange carrière vraagt om een lijvige biografie. “Het is een dik boek geworden! Ik heb ervoor samengewerkt met schrijver Ian Gittins. We hebben vijf dagen over mijn leven gepraat in Portugal. En zelfs ik was verrast! Ik heb me nooit bezig gehouden met de cijfers: hoeveel platen heb ik verkocht, hoeveel zitjes ooit gevuld, … Ik heb nog veel bijgeleerd over mezelf! Ik ben dan wel succesvol, maar eerlijk: ik heb geen idee hoe ik dat allemaal gedaan heb!

Aan het einde van de maand komt er ook een nieuw album uit: ‘Music: the air that I breathe’. Daarop staan twee nieuwe nummers, een paar klassiekers en ook vijf duetten, samen met onder andere Bonnie Tyler. “Zij woont niet ver van waar ik woon in Portugal. Ik zie haar elk jaar. Als we met vakantie zijn, gaan we altijd eens samen eten. Voor mijn 75ste verjaardag heeft ze ‘Happy Birthday’ gezongen op één van mijn concerten. Die dame kan zo luid zingen, ik kon het publiek niet eens meer verstaan!”

"Muziek opnemen doe ik het liefst van al"

“Ik was 17 toen mijn eerste single werd opgenomen in de legendarische Abbey Road Studio’s. Een paar jaar later zouden The Beatles daar ook beginnen opnemen, dat was fantastisch! Soms liepen we elkaar tegen het lijf in de gangen. Stel je voor! Mijn eerste album was een liveopname. We nodigden 200 fans uit. De meisjes bleven maar gillen, iedereen had het naar zijn zin! Muziek maken en opnemen is nog steeds hetgeen ik het allerliefste doe. Het nieuwe album werd opgenomen tijdens de lockdown. De muziek werd opgenomen in Los Angeles, waar de producer zat. Die belde mij dan via videochat terwijl ik de tekst aan het inzingen was! Zo gaf hij dan zijn instructies door.”

De tour die bij het nieuwe album hoort, werd natuurlijk uitgesteld. “We waren allemaal enorm teleurgesteld. We hadden zo gehoopt toch te kunnen vertrekken. Maar nu beseffen we dat het gewoon onmogelijk was. Het virus is zo vijandig en gevaarlijk… We hebben onze plannen uitgesteld naar volgend jaar. Vanaf nu is het duimen geblazen!”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!