Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Corona doet scheiden: "In vele gevallen is deze periode de druppel geweest die de emmer heeft doen overlopen"

di 4 aug. - 5:34

Het aantal echtscheidingen is opvallend gestegen sinds het einde van de lockdown. In de tweede helft van mei waren er maar liefst een kwart meer echtscheidingen dan in dezelfde periode vorig jaar.

In de periode dat België in lockdown was - van 18 maart tot 4 mei - zagen de notarissen in eerste instante een sterke terugval in het aantal echtscheidingsaktes. Dat betekende natuurlijk niet dat er in die periode minder huwelijksproblemen waren, integendeel. Door de lockdown was het gewoon moeilijker om echtscheidingen te regelen en de papieren te komen ondertekenen bij de notaris.

25 procent meer

Na de lockdown kregen de notarissen plots veel aanvragen voor echtscheidingen binnen: in de tweede helft van de maand mei werden er 25 procent meer scheidingsakten ondertekend dan in dezelfde periode vorig jaar.

De trend zette zich daarna voort, zei het iets minder sterk: in juni waren er nog bijna een vijfde (19,3 procent) meer echtscheidingen dan in juni 2019 en in juli waren er nog altijd 13,2 procent meer scheidingen dan in dezelfde maand vorig jaar.

De druppel

Notaris Van Opstal heeft twee grote verklaringen voor de stijging na de lockdown. “Eerst was er een inhaalbeweging, omdat het tijdens de lockdown moeilijk was om echtscheidingsaktes te ondertekenen.”

In huwelijken waar er voordien al spanningen waren, zijn die spanningen tijdens de lockdown vaak verder opgelopen.

— Notaris Bart Van Opstal

Maar dat het aantal echtscheidingen op dit moment nog altijd hoog is, heeft natuurlijk een tweede verklaring: de lockdown is voor vele gehuwden een harde relatietest geweest. “In vele gevallen is deze periode de druppel geweest die de emmer heeft doen overlopen”, zegt Van Opstal. 

“In huwelijken waar er voordien al spanningen waren, zijn die spanningen tijdens de lockdown vaak verder opgelopen. Velen hebben dan de beslissing genomen dat het zo niet verder kon met hun huwelijk, informeerden zich tijdens de lockdown over een echtscheiding en stapten na de lockdown naar de notaris om de scheiding te regelen.”

Vlotter

Van Opstal verwacht dat de tendens van het verhoogde aantal scheidingen zich de komende maanden zal voortzetten, omdat de afgelopen tijd heel wat echtscheidingsprocedures in gang werden gezet. En een scheiding regel je niet zomaar van de ene dag op de andere.

“Het duurt een poosje voor zo’n echtscheiding volledig in kannen en kruiken is. Vaak moet je twee à drie keer naar de notaris gaan, om de regeling uit te werken.” 

De echtscheidingen die dezer dagen voltrokken worden, verlopen doorgaans wel vlotter dan anders, merkt Van Opstal nog. Minder vechtscheidingen dus.

“Waarom? Omdat men in vele gevallen vragende partij is om de zaken op een korte termijn te regelen, tegen een redelijke kostprijs. Men probeert daarom ellenlange besprekingen, ruzies en procedures te vermijden. Men geeft er nu meer de voorkeur aan om de zaken snel, kordaat en concreet te regelen.”

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet