Dirk Volckaert: "Als alleenstaande papa krijg je sneller de stempel van minderwaardige ouder"

maandag 18 maart 2019 - 14:30
Het is internationale dag van de alleenstaande ouder en die laten we niet onopgemerkt voorbij gaan. Zelfs niet in deze coronatijden! Ben jij ook alleenstaand? Dan herken je je misschien in het verhaal van luisteraar Dirk Volckaert. Hij is al 7 jaar een trotse alleenstaande papa van twee zonen.

“Als alleenstaande papa krijg je vlugger de stempel van minderwaardige ouder. Ik merk nog steeds dat in deze maatschappij er eigenlijk een soort taboe is op alleenstaande papa's. Veel mensen denken: moeder zorgt voor de kroost en vader gaat werken. Kinderen worden na een echtscheiding vaak aan de moeder toegewezen vanuit het ouderwetse denken, en dat is zéér jammer voor bekwame papa's. Bij een gezin met twee ouders loopt er ook al eens een moderne man rond. Een alleenstaande papa kan dus best een moderne man zijn, want uiteindelijk zijn alle taken voor jou alleen, ook de huishoudelijke.”

 

Ook op tijd in de sportclub geraken, is allemaal voor één persoon. Dat kan best lastig zijn! 

Dirk Volckaert

Een strakke planning

“Alle verantwoordelijkheid van je kinderen alleen dragen, is soms zwaar. Al begint dat zeker te beteren! Ik vond de verantwoordelijkheid groter toen ze klein waren. Nu moet ik geen kleren meer klaarleggen, boterhammen smeren, boekentassen klaarzetten enz… Van pubers mag je al eens verwachten dat ze zelf een aantal dingen doen en dat neemt voor de alleenstaande ouder toch wel wat druk weg. Maar er zijn ook nog steeds andere zorgen zoals op tijd op de sportclub geraken, doktersbezoek, orthodontie enz… Dat is allemaal voor één persoon en dat kan best lastig zijn”, gaat Dirk verder.

 

Ook financieel is het uiteraard opletten als alleenstaande, vertelt Dirk.”De huur, voorzieningen, verzekeringen enz… moeten van één loon betaald worden, dus een goed budgetbeheer is absoluut noodzakelijk. Als alleenstaande papa heb ik het op dat vlak misschien toch een stuk beter dan een alleenstaande mama. Anno 2020 is het nog steeds zo dat vrouwen gemiddeld minder verdienen voor hetzelfde werk dan mannen. Wanneer een vrouw maandelijks 100 € minder verdient dan is dat toch een wereld van verschil.”

 

In dialoog

“Vroeger was mijn moeder mijn klankbord, waar ik wel eens terecht kon met vragen, of gewoon om eens te ventileren. Mijn mama overleed 2,5 jaar terug en plots viel een steun en toeverlaat weg. Ik heb wel een aantal vriendinnen waarmee ik eens van gedachten kan wisselen en die koester ik. Wat vrienden betreft, ligt zoiets moeilijker. In een stoere mannenwereld een babbel hebben over de opvoeding van kinderen is nog steeds iets wat weinig gebeurt.”

 

Als alleenstaande ga je sneller in dialoog met je kind, vertelt hij: “Alles gebeurt hier eerst in overleg en veel beslissingen worden dus samen genomen. Dat gaat van: 'Wat eten we vandaag?' tot: 'wil je volgend seizoen terug naar dezelfde sportclub?' Wanneer er geen compromis lukt dan moet ik als ouder de knoop wel zelf doorhakken. Gelukkig blijft de hakbijl hier meestal op zak, omdat we op dezelfde golflengte zitten. Veel beslissingen worden genomen met één oog op het budget en daar is altijd begripvol mee omgegaan.”

Alle liefde die ik krijg, hoef ik niet te delen! 

Voordelen

“Er zijn natuurlijk ook positieve punten!”, zegt Dirk. “Je kind zien evolueren van baby'tje tot volwassene vind ik werkelijk de max. Elke leeftijd en levensfase heeft zijn charme en wanneer je altijd samen bent, heb je het privilege het allemaal van dichtbij te mogen meemaken. Ik moet wel zeggen dat ik de puberende levensfase het leukste vind. Vroeger moest je mee op de paardenmolen, die is nu ingeruild voor de rollercoaster in Bobbejaanland!”, lacht hij.

“Het is ook zo dat je de liefde die je krijgt, niet hoeft te delen. Ik voel meer liefde terugkomen als alleenstaande papa. 's Morgens en 's avonds een knuffel en ‘iIlove you’ is hier de normaalste zaak van de wereld. Toch is dat niet zomaar een gewoonte, het komt elke keer opnieuw uit het hart.”

En daar haalt Dirk heel veel voldoening uit: “Vroeger hoorde ik hoe alleenstaande ouders het allemaal klaarspeelden voor de kinderen. Ik had daar oneindig veel bewondering voor. Ik dacht altijd dat ik het niet zou kunnen. En zie, ik doe het! En ik doe het met veel zin en enthousiasme.”

“Veel kinderen kunnen voor vanalles en nog wat terecht bij hun ouders. Een kind van een alleenstaande ouder moet de vragen en emoties delen met één ouder. Mijn kinderen evolueren naar geweldige toffe jongvolwassenen. Ik denk dat ze ook iets vroeger volwassen zullen zijn dan een gemiddeld kind. Ik heb dus alle reden om trots te zijn.”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!