Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Gentse Floraliën vereeuwigd op lijst Immaterieel Cultureel Erfgoed

ma 6 jan. - 10:35

De Gentse Floraliën, hét vijfjaarlijkse feest voor bloemenliefhebbers, staat vanaf nu op de lijst van Immaterieel Erfgoed. De Floraliën bestaat al sinds 1873 en is uitgegroeid tot een tiendaagse internationale bloemententoonstelling. "Deze erkenning is een grote eer", zegt Bart Vandesompele trots.
Man tussen de bloemen op de Gentse Floraliën
© Foto: Belga Image

Minister van cultuur Jan Jambon (N-VA) heeft besloten om de Gentse Floraliën op te nemen in de Inventaris Vlaanderen als nieuw Immaterieel Erfgoed (niet te verwarren met de gelijknamige lijst van Unesco). Met zo'n erkenning worden gewoontes, kennis, tradities en praktijken van vandaag bekroond die al jaren of misschien zelfs eeuwen meegaan. Ze noemt het dus 'niet-tastbaar', je kan het niet vastgrijpen maar wel ervaren, en daar is de Gentse Floraliën een mooi voorbeeld van. Ze heeft er lang op moeten wachten, maar dit jaar is het zover.

"Voor ons is dat een grote erkenning", vertelt persverantwoordelijke Bart Vandesompele. "Er is heel hard aan gewerkt. Het is dan ook heel belangrijk voor ons dat we dit nu krijgen. We zijn een Vlaamse organisatie en zijn trots dat we die erkenning krijgen van de Vlaamse Regering." 

Op en top Gents

De Gentse Floraliën, of de 'floralies' zoals ze zeggen in Gent, is op en top Gents en bestaat sinds de 19de eeuw. Het wordt georganiseerd door de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde in Gent. Tien dagen lang staat de Oost-Vlaamse hoofdstad dan in het teken van de mooiste creaties van nationale en internationale topfloristen, siertelers, tuinarchitecten en kunstenaars. Reden genoeg om op de lijst van Immaterieel Erfgoed te staan: "De Floraliën heeft een zeer lange en gewaardeerde traditie in Gent op het organiseren van deze tentoonstelling over bloemen en planten. Er worden ook altijd zware inspanningen geleverd om het concept te vernieuwen."

Niet alleen in ons land, maar ook ver buiten België heeft de expositie heeft een grote naam: "Er is in het verleden heel hard gewerkt om de Floraliën internationaal bekend te maken. Dat is ook heel belangrijk om Vlaanderen op de kaart te krijgen." De organisatie geeft haar kennis ook graag door aan jongeren: "De traditie wordt doorgegeven aan de jongere generaties, en dat is ook een van de redenen waarom we deze erkenning krijgen."

Vooral motivatie

"Er hangt geen financiële tegemoetkoming aan vast, maar dat hoeft ook niet. Het is vooral een eer, een erkenning en bovenal een motivatie voor iedereen die voor de Floraliën werkt." 

De Gentse Floraliën gaan door van 1 tot en met 10 mei 2020.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet