Hoe Kim Gevaert ontdekte dat ze snel kon lopen: "Die pester kon me niet bijhouden!"

vrijdag 6 december 2019 - 15:34
Foto: Erik van Leeuwen
Kim Gevaert was als kind vooral bezig met muziek: ze speelde piano en dwarsfluit. Maar hoe is ze dan te weten gekomen dat ze talent had om aan atletiek te doen? Op de speelplaats, zo blijkt.

De voormalige topatlete behaalde een gouden medaille op de Olympische spelen, 27 Belgische titels en heel wat Europese titels. Ze heeft dus snelle benen. Toch was ze als kind vooral met muziek bezig. "Hoe heb je ontdekt dat je snel kon lopen?" vraagt sportjournalist Karl Vannieuwerke haar tijdens een evenement in Wervik, in West-Vlaanderen. "Op de speelplaats," zegt Kim. 

Helemaal toevallig ontdekt Gevaert dat ze snel kan lopen, sneller dan haar leeftijdsgenootjes en zelfs sneller dan oudere jongens. "Mijn broer werd gepest. En ik wou die pester duidelijk maken dat dat niet kan."

Kim stapte op de jongen af en gaf hem een stamp. "Uiteraard wil hij mij terugpakken, maar ik loop weg. Ik loop en loop, maar zie dat die gast mij niet kan inhalen! Hij was nochtans drie jaar ouder!"

De jongen was drie jaar ouder, en hij kon me niet bijhouden!

Kim Gevaert

Kim Gevaert wist toen al dat dat uitzonderlijk is. "Hij kon me niet bijhouden, hij moest zelfs opgeven!" Ze zegt het met enige trots. "En ja, toen dacht ik wel: tiens, ik kan precies wel snel lopen."

Kim Gevaert doet haar verhaal tijdens een de huldiging van Josiane Vanhuysse als ereburger van Wervik. Vanhuysse won een rit in de Tour de France als Belgisch kampioene in 1985. De huldiging werd bijgewoond door enkele topsportvrouwen, onder wie ex-judoka Gella Vandecaveye en Melissa Debackere, die nog altijd actief is in de autosport. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!