Je kerstboom nu al zetten? "Remedie tegen najaarsdipje"

donderdag 7 november 2019 - 10:52
Jana Smeets
Het is een ongeschreven regel: de kerstboom zet je pas als Sinterklaas weer naar Spanje is vertrokken. Maar wat als je niet kan wachten op die gezellige sfeer die zo'n boom in huis brengt? "Wie nu al de kerstboom zet, moet er rekening mee houden dat die boom Kerstmis wellicht niet zal halen", vertelt Ellen Demesmaeker van plantencentrum Inter-Arbo bij Radio2 Vlaams-Brabant.

"Mensen die nu al hun kerstboom zetten, zijn eerder een uitzondering", vertelt Ellen Demesmaeker van plantencentrum Inter-Arbo uit Vlezenbeek, Sint-Pieters-Leeuw. Toch gebeurt het dat mensen al vroeg in november een kerstboom kopen. "Steeds vaker komen mensen die Kerstmis in het buitenland vieren, vroeger een kerstboom bij ons kopen. Dan kunnen ze toch ook in hun eigen huis nog van de kerstboom genieten, voor ze met vakantie vertrekken."

Wie last heeft van een najaarsdipje, kan ook overwegen om de kerstboom vroeger te zetten. Volgens wetenschappers zorgt de kerstsfeer ervoor dat we ons gelukkiger voelen en geeft het ons een gevoel van geborgenheid.

Welke boom koop ik best?

"Als je je kerstboom nu toch al wil zetten, koop je best een kerstboom die in een pot gekweekt is. Die boom kan je water geven en dan is er een kans dat hij mooi blijft tot na Kerstmis", vertelt Ellen. "Koop je een omgezaagde boom, dan zal je wellicht een tweede moeten aanschaffen. Zulke bomen houden het hoogstens drie tot vier weken vol. Als het dan eenmaal Kerstmis is, zit je met een boom zonder naalden."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!