Jonge roeier uit Deerlijk wil holebisporters uit taboesfeer halen

dinsdag 3 december 2019 - 08:07
Florence Depauw
Foto: Facebookpagina Simon Haerinck
"Same Sport, Different Sexuality": die vier woorden staan op de blote borst van vier jonge roeiers van de Gentse roeiclub. Een van hen valt op jongens, en heeft de campagne bedacht. "Ik wil holebisporters bespreekbaar maken", zegt Simon Haerinck uit Deerlijk.

De onlinecampagne "Same Sport, Different Sexuality" is bedacht door Simon Haerinck uit Deerlijk. Hij is homoseksueel en roeier. "Ik wil dit thema bespreekbaar maken, want ik merk dat er openlijk heel weinig holebi's rondlopen in een sportclub. Zeker als dat een sport in teamverband is."

"Ik heb niets tegen homo's, maar ..."

"Ik ben gelukkig in een goede sportclub terechtgekomen", zegt Simon. "Toch krijg ik soms nog de opmerking: ik heb niets tegen homo's, maar ze moeten het voor zichzelf houden. En in de kleedkamers hoor ik hier en daar ook wel eens iets vallen. Maar nogmaals: ik kan echt niet klagen in mijn club."

Sportwereld is heterowereld

"Onlangs kreeg ik cijfers te pakken over holebi's in de sportwereld", vertelt Simon. "Daaruit bleek dat 70 procent van de sporters een probleem heeft met holebi's. Een kwart van de sporters verzwijgt ook zijn of haar geaardheid binnen een sportclub. In mijn sportclub bijvoorbeeld zijn er twee holebi's die er open over zijn. Maar ik weet zeker dat er nog meer zijn. Zelf heb ik meer dan zes maanden gewacht om het te zeggen. Het is niet omdat ik mij schaam, maar omdat de sportwereld echt een heterowereld is."

Meer diversiteit

"Na deze onlinecampagne, wil ik ook grote banners laten maken. Die kan ik dan ophangen in sportclubs en misschien wel in steden en gemeenten", zegt Simon. "Later wil ik ook andere sporters op de foto krijgen, zoals mensen met een andere huidskleur. Meer diversiteit binnen de sportwereld is noodzakelijk."

"Same Sport, Different Sexuality"
Simon en Jens in Start je dag op Radio 2 West-Vlaanderen

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!