KIES19: Herman De Croo (Open VLD): “Ik weet niet goed waar deze verkiezingen over gingen”

zondag 26 mei 2019 - 18:56
Sarie Rooms
Herman De Croo
Foto: Radio 2
Open VLD-politicus Herman De Croo vindt dat de essentie van de verkiezingen ver te zoeken is. “Ik had de indruk dat ik niet goed wist waar de verkiezingen over gingen.”

“Ik hoop natuurlijk dat wij voor de Kamer de eerste partij zullen zijn voor Oost-Vlaanderen”, vertelt Herman De Croo (Open VLD). “Maar het is voorbarig om met de voorlopige cijfers nu al een analyse te maken.”

Situatie van gele hesjes

“Ik had de indruk dat ik niet goed wist waar de verkiezingen over gingen”, vult De Croo aan. “Ik heb 51 jaar als parlementair gewerkt en toch is het me niet duidelijk. Ik had het gevoel dat er onderhuids een gelehesjeszaak aan het leven was. Ik zag dat er bij vragen een mentale schouder werd opgehaald meer dan dat er een debat gestart werd.” Volgens De Croo werd er te veel gepraat over postjes dan over inhoud. “Ik hoorde meer wie er premier en minister-president wilde worden, dan iets anders. Dat is voor dikke nekken en dat horen mensen niet graag.”

Social media

De Croo ervaart in deze verkiezingen ook een nieuwe tendens. “De manier waarop iemand zich kan uitdrukken is helemaal veranderd”, legt hij uit. “Sociale media worden meer en meer een platform waar men zijn ei kwijt kan en ik vind dat geen slechte zaak. Toch zijn velen gefrustreerd dat ze hun boodschap posten en niemand het leest. Miljoenen mensen sturen verschillende boodschappen, velen daarvan verdwijnen dus in de menigte.”

“Al bij al zijn de verkiezingen goed en rustig verlopen.” Volgens De Croo moeten we wel goed nadenken over de parlementaire democratie. “Hoe richten we die op een goede manier in? Voelen we de zieke als er een zieke is? Of praten we te veel in woordenboektermen?”

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!