Koffietafel voor gekapte 'Jef den Eik' in Eisden

vrijdag 8 november 2019 - 09:10
Ilse Suffeleers
foto: Frank Resseler
In Eisden-dorp, in Maasmechelen, wordt vrijdagmiddag een koffietafel gehouden, omdat de oudste inwoner van het dorp er niet meer is. Die oudste inwoner was een zomereik van 118 jaar die gekapt is, samen met drie soortgenoten. Ze moesten wijken voor een woonproject met 10 huizen.

Volgens schepen van ruimtelijke ordening Stefan Thorez kon het niet anders dan dat de bomen gekapt werden. In elke tuin van de nieuwe woningen komt wel een nieuwe boom, zegt hij. Maar bioloog Frank Resseler en enkele andere Eisdenaren zijn het daar niet mee eens. Zij vinden dat de bomen, die er al zo lang staan, wél hadden ingepast kunnen worden in het woonproject. De verkaveling had anders kunnen worden ingetekend, zeggen ze.   

Koffietafel voor Jef den Eik

Om waardig afscheid te nemen van Jef en de drie andere eiken, organiseert Frank Resseler vrijdagmiddag een koffietafel.   "Om één uur hebben we een symbolische koffietafel, we nodigen iedereen uit om een koffietas uit de kast te halen en liefst te voet of met de fiets naar hier, in de Vredestraat, te komen. We willen zo tonen dat er toch mensen begaan zijn met onze gezondheid, en met het voortbestaan van dergelijk bomen die toch een grote meerwaarde hebben voor een woongemeenschap of een dorp."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!