Koppel uit Zoersel krijgt ereteken voor redden 11-jarig meisje: "Bloeddorstige honden waren Yuki aan het verscheuren. Enkel haar blonde haar was nog herkenbaar"

dinsdag 10 december 2019 - 08:01
Bijtende honden
Photo van David Taffet op Unsplash
Antwerps gouverneur Cathy Berx reikt vandaag het burgerlijk ereteken voor moed en zelfopoffering uit aan Jurgen en Esther uit Zoersel. Het koppel redde in 2014 een elfjarig meisje van een troep losgebroken honden. "Het was een verschrikkelijk zicht. Die honden wilden het meisje echt verscheuren", zegt Jurgen Mariën op Radio 2 Antwerpen.

Het moest een rustige dag worden voor Jurgen Mariën en Esther Tuls toen ze in februari 2014 naar Riemst trokken. "Mijn vrouw wilde graag mooie foto's van haar nieuwe auto tussen de velden dus trokken we van Zoersel naar Limburg", vertelt Jurgen in 'Start Je Dag'. "Op een bepaald moment zien we een groepje wilde honden langs de kant van de weg. Elf om precies te zijn. Ik dacht eerst dat die beesten gewoon aan het spelen waren tot ik zag dat ze een kind aan het verscheuren waren." Jurgen twijfelde geen seconde. "Ik ben beginnen toeteren, dichterbij gereden en uitgestapt om het meisje zo snel mogelijk uit die meute wilde honden te sleuren." 

"De honden bleven haar bijten"

Jurgen en zijn vrouw Esther kwamen geen minuut te laat. "Het was echt een verschrikkelijk zicht. Yuki (zo heet het 11-jarige meisje) heeft lange blonde haren maar dat was dan ook het enige dat je nog kon herkennen. Haar kleren waren verdwenen en de honden bleven maar bijten. Yuki heeft het geluk gehad dat ze haar gezicht en hals goed heeft afgeschermd", zegt Jurgen op Radio 2 Antwerpen. "De honden bleken uiteindelijk ontsnapt te zijn van bij een broodfokker uit de buurt. Die beesten waren in verschrikkelijke omstandigheden opgegroeid en hadden nog nooit een andere mens gezien." 

Ereteken van de gouverneur

Vandaag krijgen Jurgen en zijn vrouw Esther van Antwerps gouverneur Cathy Berx het burgerlijke eretekens voor moed en zelfopoffering. "We kijken ernaar uit om Yuki terug te zien want ze zal er straks ook bij zijn. We hebben haar nog wel een paar keer gehoord en gelukkig gaat alles goed met haar. Ze is een puber zoals alle andere meisjes van 16", besluit Jurgen Mariën, de 'held' uit Zoersel.

 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!