Kroonprinses Elisabeth start militaire opleiding in België

woensdag 20 mei 2020 - 08:26
Prinses Elisabeth (18) gaat een jaar studeren aan de Koninklijke Militaire School (KMS) in Brussel. De kroonprinses maakt dit jaar haar middelbaar af in Wales, in een internationaal college waar ze de voorbije twee jaar schoolliep. Eind augustus start ze aan de KMS, en op dag twee gaat ze al meteen vier weken op initiatiekamp in Elsenborn. Een voorkeursbehandeling krijgt ze zeker niet, klinkt het.

Dat prinses Elisabeth een militaire opleiding zou volgen, is geen verrassing. Dat is traditie bij de leden van de koninklijke familie. Met haar keuze voor de KMS volgt de troonopvolger haar vader koning Filip, die heel goede herinneringen heeft aan zijn tijd daar.

Elisabeth heeft overigens zelf gekozen voor de KMS, klinkt het. Voor Filip was het een periode waarin hij is opengebloeid na zijn moeilijke jeugd, dus hij staat ongetwijfeld achter die keuze. Wel volgt ze niet de volledige officiersopleiding, maar alleen het eerste jaar.

De voorbije twee jaar liep Elisabeth school in Wales, aan het United World College ‘Atlantic’. Ze maakte daar haar middelbare school af door een ‘Internationaal Baccalaureaat’ te volgen, als voorbereiding op universitaire studies. De voorbije twee maanden doet ze dat door de coronacrisis niet langer in Wales, wel ‘vanuit haar kot’ in Laken.

Eerste prinses aan de KMS

Vanaf eind augustus volgt ze weer een jaar les in eigen land, aan de Koninklijke Militaire School. “We zijn heel tevreden en vereerd dat we de prinses mogen ontvangen,” zegt de Commandant van de KMS, generaal Lutgard Claes. “Het doet altijd deugd te zien dat de opleiding voor de leiders van het land wordt gewaardeerd.”

Zelf is Claes momenteel de enige vrouwelijke generaal bij Defensie, en de eerste vrouw die baas is van de KMS. Elisabeth is de eerste prinses die voor de KMS kiest. “Ik vind het heel bijzonder dat de troonopvolger een vrouw is, en dat ze nu naar de KMS komt.”

Wat de opleiding aan de KMS speciaal maakt, is dat die steunt op vier pijlers, zegt generaal Claes. “Behalve de academische vorming, die elke universiteit heeft, hebben wij een sportieve, militaire en karakteriële vorming, zodat de leerlingen toekomstige leiders worden.”
 

In militair plunje door de modder

Die sportieve, militaire, en karakteriële vorming is overigens waar de prinses meteen wordt ingegooid, eind augustus. Ze komt aan op de eerste dag op de KMS in Brussel, en op dag twee gaat ze voor vier weken naar Elsenborn, op initiatiekamp. “Daar zal ze meteen haar burgerplunje afleggen, en haar militaire plunje aantrekken,” zegt kolonel Thierry Pirenne, die hoofd is van de basisvorming van de officieren.

“Ze zal er leren kaartlezen, schieten, op bivak gaan, drill en tactiek krijgen”, somt kolonel Pirenne op. “Zoals iedereen, een voorkeursbehandeling krijgt ze zeker niet.” Elisabeth zal dus mee door de modder kruipen zoals iedereen. “De kampen in Elsenborn zijn intensief. Niet met de bedoeling rambo’s van ze te maken. Alles is gericht op leiderschap.”

Meer over de opleiding van de toekomstige koningin lees je bij VRTNWS. 
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!