Luc Appermont over Zomerhit: "Geen enkele artiest maakte er een probleem van om tussen de velden en koeien naar het podium te moeten stappen"

maandag 3 augustus 2020 - 11:14
Luc Appermont presenteerde zeven edities van Radio 2 Zomerhit. Naast alle Vlaamse artiesten stonden er elk jaar ook heel wat internationale sterren op het podium.

"Alle wereldsterren van dat moment vonden Zomerhit belangrijk genoeg om naar Blankenberge af te zakken en dan daar in een tent te komen optreden", vertelt Appermont. "Geen enkele artiest maakte er, bij mijn weten, een probleem van om tussen de velden en de koeien door naar het podium te moeten stappen." Zomerhit was niet altijd de spetterende show op de dijk die het nu is. "Waar nu het Sea Life Center staat, waren vroeger tennisvelden", vertelt Johan Van Achte, onze wandelende Zomerhit-encyclopedie. "Eén keer per jaar werden de netten opgeruimd en werd er een tent neergezet voor Radio 2 Zomerhit. Toen was er plaats voor 'maar' 4.000 toeschouwers. Op de dijk staat meestal een veelvoud daarvan."

Verkiezingshokjes

"Er was ook een backstage-tent. Die werd dan ingedeeld met hokjes die ze nog hadden staan van met de verkiezingen! Voor de internationale artiesten was er een iets grotere loge. ’t Is te zeggen: een iets groter verkiezingshokje. Toen Helen Shapiro haar ‘loge’ zag, vroeg ze al lachend of dat haar kasteel voor de avond was. Sindsdien hebben we ’t allemaal iets beter aangepakt." Ook Linda De Suza was niet helemaal tevreden over de gang van zaken. "Haar manager kwam zeggen dat de hotelkamer een puinhoop was en vroeg of ze iets anders kon krijgen. Ik heb haar dan mijn kamer aangeboden. Ik wou na een lange avond werken gewoon slapen, voor mij maakte het niet zo veel uit hoe de kamer eruit zag. (lacht) Toen ik ’s avonds toekwam, zag ik niets vreemds aan de kamer waar De Suza niet tevreden over was. ’s Morgens aan de receptie bleek dat de eerste kamer geen televisie had. Dat was het enige waarom Linda De Suza die kamer niet geschikt vond!"

Voor de internationale artiesten was er een iets grotere loge. ’t Is te zeggen: een iets groter verkiezingshokje.

Johan Van Achte

De eerste Zomerhitshows duurden ook zéér lang. "We moesten toen het regionaal blok van 20 tot 23.30 uur gevuld zien te krijgen", legt Johan uit. "Dat zouden we nu nooit meer doen, dat is veel te lang. Er kwamen toen 30 à 40 artiesten langs tijdens zo’n show." Luc Appermont werd ooit gevraagd om trager te presenteren. "We gingen te vlot door de show en hadden tijd over! The Cousins waren er die avond ook bij. Zij hadden toen een hit met 'Dang Dang'. Dat optreden was toen zo’n succes dat we hen terug het podium opgestuurd hebben om het een tweede keer te doen, aangezien we toch tijd te veel hadden!"

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!