Mag er in jouw gemeente al meer in de PMD zak?

maandag 3 juni 2019 - 14:43
VRT nws
Vanaf vandaag mag er in veel gemeenten meer in de blauwe PMD zak. Voorlopig is dat nog niet overal maar tegen eind volgend jaar zal het bij iedereen in ons land mogen.

Wat mag er in de uitgebreide blauwe zak?

In de huidige blauwe zak mogen alleen plastic flessen, flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. In de uitgebreide blauwe zak mogen ook alle andere plastic verpakkingen. Denk aan yoghurtpotjes, schaaltjes, botervlootjes, folies en zakken. Ook plastic tubes van bijvoorbeeld tandpasta of haargel.   De verpakkingen moeten wel helemaal leeg zijn en mogen geen etensresten meer bevatten. Steek ook geen verpakkingen in elkaar. Wat in elkaar zit, kan door de automatische sorteersystemen in recyclagecentra niet altijd herkend worden. Wat niet herkend wordt, kan niet worden gerecycleerd.

Waarom mag er meer in de blauwe zak?

Hoe meer soorten plastic er worden opgehaald, hoe meer er kan gerecycleerd worden. Fost Plus dat de inzameling en recyclage van huishoudafval organiseert in ons land, verwacht per inwoner 8 kilogram minder restafval. Dat komt ongeveer overeen met 4 volle restafvalzakken. Tegen 2023 zal zo naar schatting 65 procent van de plastic verpakkingen worden gerecycleerd.

Nog niet overal

Benieuwd wanneer het aan uw gemeente is? Zoek uw gemeente op de kaart of geef de naam in op onderstaand zoekveld.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!