Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Marc Serneels: “Wat doet een hond fout als hij losloopt? We kunnen dit oplossen met een losloopattest”

wo 25 nov. - 5:52

Er blijven nog altijd reacties komen op het nieuws van hondje Dribbel die is doodgestoken door een jogger. De hond liep niet aan de leiband... En daar zijn de meningen over verdeeld. ‘Honden moeten eens los kunnen lopen’, vindt de ene, anderen zien dan vooral de gevaren daarin of zijn zelf ook al eens gebeten al joggend of fietsend. Voormalig hondentherapeut Marc Serneels uit Herstelt heeft een oplossing.

“Ik heb samen met een grote groep hondenliefhebbers een wandelcharter ontwikkeld.  Dat zijn eenvoudige regels die elk hondenbaasje dient toe te passen. Zo kan je loslopen op een verantwoorde manier mogelijk maken. De honden zijn getraind en gehoorzamen. Als er dan iemand passeert, roep je op de hond en komt ie meteen naast je lopen. Zo zijn er geen honden die joggers of fietsers achterna rennen. Een oplossing met respect voor de jogger of wandelaar, maar ook voor de hond.”

Wandelcharter

“Het zijn simpele, algemene regels waar de hond en het baasje zich aan moeten houden, met respect voor de medemens. Het kan eventueel ook door het invoeren van het verplicht behalen van een losloopattest. Een losloopattest is een soort rijbewijs, maar dan voor honden.”

Loslooptattest

“Wat doet een hond fout als hij los loopt? De meeste honden zijn braaf en gehoorzaam. Ze lopen niet in het wild, achter de joggers of wandelaars, achter het gedierte, … Je krijgt vaak te horen: “Jouw hond is wel gehoorzaam, maar anderen niet”. Dat kan je makkelijk oplossen. Als je met de auto wil rijden, moet je ook een rijbewijs hebben. Waarom komen we niet met een losloopattest? Zo kan je bewijzen dat je hond is opgevoed en veilig is.”

“Wij pleiten voor een examen. Het beeld dat we nu van de hond hebben is gevaarlijk en niet meer onder controle. "De hond is altijd angstig en kan onverwachts reageren", hoor je wel vaak. Dat is niet het geval. Als een hond opgevoed en getraind is, is hij nergens meer angstig voor want dan kent hij alle prikkels.”

Waarom komen we niet met een losloopattest? Zo kan je bewijzen dat je hond is opgevoed en veilig is

— Voormalig hondentherapeut Marc Serneels uit Herstelt

Losloopzone

“De wetgeving is heel complex. In het politiereglement is vermeld wat mag en niet mag. Er zijn losloopzones maar die zijn veel te klein om te voldoen aan een ‘natuurlijke’ losloopzone of aan wat een hond nodig heeft. Honden willen hun eigen snelheid bepalen en willen snuffelen. Dat is hun leefwereld en dat kan veel te weinig aan de lijn. Zelfs al is de lijn 2 meter lang, dan is dit nog niet genoeg. Hij loopt met een andere snelheid dan wij. Een hond wil zelf bepalen waar hij stopt met snuffelen en loopt soms 20 meter voor of achter mij. Maar ze lopen mooi op het pad als ik dat zeg!”

"In Nederland heb je loslooptrajecten. Dat zijn grote wandelingen in gebieden van een aantal hectare groot."

Meer informatie vind je in de Facebookgroep: Verantwoordelijk Los.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet