Marc Van Ranst: "Deze regels vragen zelfdiscipline, het is onze enige kans om niet terug naar een volledige lockdown te gaan"

dinsdag 28 juli 2020 - 09:49
Marc Van Ranst beantwoordt vragen van luisteraars over de nieuwe maatregelen en de situatie in de provincie Antwerpen.

Is vakantie in eigen land nog steeds een goed idee?

"Ja, al kijk je het best waar je naartoe gaat. De provincie Antwerpen is op dit moment een coronahotspot en vermijd je het best indien mogelijk. Dus ook het best geen uitstappen naar de Zoo of het MAS. Maar in principe mag iedereen gaan en staan waar ze willen in dit land. Er is geen officieel verbod."

Mogen Antwerpenaren nog op vakantie gaan?

"Ook dat is op dit moment niet verboden. Maar het is ook niet verstandig. We willen het virus niet binnenhalen in ons land. Maar we willen het ook zeker niet exporteren. Iedereen moet daar zijn eigen verantwoordelijkheid in nemen. Ik ben zelf voorstander van een reisverbod van en naar hotspots. Hoe vervelend of ingrijpend dat ook is. Maar zoiets is op dit moment nog niet beslist."

Is een vakantiehuisje in binnen- of buitenland boeken nog een goed idee?

"Als je er met de auto naartoe kan en je blijft de hele tijd binnen je eigen bubbel, dan is er weinig aan de hand. Dat is ongeveer even veilig als thuisblijven. Met uitzondering van verblijven die in coronahotspots liggen of reizigers die uit zo'n hotspot komen."

En met hoeveel mag je naar zo'n huisje gaan?

"Je eigen gezin, de mensen waarmee je onder één dak woont plus die vijf extra mensen. Maximaal tien mensen in totaal."

Wat met caravans, mobilhomes, campers, ... ?

"Dat is allemaal nog toegelaten. Een camper is eigenlijk een mobiele bubbel. Als je op vakantie niet met te veel mensen in contact komt, dan is dat redelijk veilig."

En busreizen?

"Dat is iets anders. We weten van de vorige vakantie dat veel skiërs met de bus zijn teruggekomen uit Italië en dat er daar waarschijnlijk veel besmettingen gebeurd zijn. In principe mag het nog steeds, het is niet verboden. Maar met veel mensen urenlang samen op een kleine bus zitten, dat brengt een risico met zich mee."

Waarom mag er nog steeds gevlogen worden? En waarom is er geen controle op de luchthaven?

"Ik stel die vraag zelf dagelijks, aan iedereen die het wilt horen. Dat moeten we beter doen. Sommige verplaatsingen per vliegtuig zijn ook essentieel. Maar er komen veel mensen ons land binnen vanuit landen die er qua coronacijfers slechter voor staan. Wij doen alsof dat niet gebeurt, dat is niet goed. Vliegen is op dit moment niet verstandig.

Waarom mogen jeugd- en zomerkampen blijven doorgaan?

"De jeugdverenigingen hebben samen met minister Dalle heel strenge maar goede en gedetailleerde draaiboeken gemaakt van hoe zo’n kamp veilig kan verlopen. Jongeren zijn niet de grote motor in deze epidemie. Kampen kunnen dus doorgaan. Voorlopig zijn er weinig gevallen op kamp, af en toe eens eentje. Maar bij bevestiging wordt zo'n kamp meteen stopgezet. Zij zijn een uitzondering op die beperktere bubbels. De kinderen wonen en leven tijdens zo'n kamp op een eilandje, ze hebben geen of zeer weinig contact met anderen." Maar kinderen komen natuurlijk ook wel terug naar huis. "Als ze na thuiskomst ziek worden, hou je ze beter weg bij bijvoorbeeld grootouders. Als je zeker wilt zijn, hou je preventief zeven dagen thuis na een kamp."

Mogen kinderen bij andere kindjes gaan spelen als de ouders niet in dezelfde bubbel zitten?

"Ja. Er zijn op dit moment geen regels voor kinderen jonger dan 12. De vorige lockdown was heel hard voor kinderen. Dat proberen we nu beter te doen. Maar natuurlijk blijft gelden: voel je je ziek, blijf dan thuis. Ga er verstandig mee om. Zet je kinderen veilig af aan de deur, maar ga niet mee binnen."

Wat met uitstapjes naar bijvoorbeeld De Efteling?

"Dat mag nog steeds. Maar probeer steeds zo veel mogelijk in je eigen bubbel te blijven. Weet ook dat de maatregelen in heel Nederland veel minder streng zijn. Als je je daar niet comfortabel bij voelt, blijf je het best thuis. Je moet jezelf niet kwellen."

Moeten we ons zorgen maken over september?

"September is nog veraf. We moeten eerst dit weer onder controle krijgen, dan zien we wel weer. Als we allemaal ons best doen, kunnen kinderen in september weer naar school gaan. Deze maatregelen vragen om zelfdiscipline. Het is onze enige kans om niet terug naar een volledige lockdown te gaan."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!