Marc Van Ranst over stijgend aantal besmettingen: "Dit gaat de verkeerde kant uit"

maandag 13 juli 2020 - 15:42
Het gemiddelde aantal besmettingen in België is voor de vijfde dag op rij licht gestegen. Als we de dagcijfers uitlichten, zien we dat er in juli al verschillende dagen meer dan 100 besmettingen vastgesteld werden. Zo werden er op 1 juli 124 nieuwe besmettingen vastgesteld, op 6 juli waren er 113 nieuwe besmettingen, op 8 juli klom dat cijfer zelfs tot 135 en op 9 juli waren er 107 nieuwe besmettingen.

Een epidemie maken we allemaal zelf, dat hangt niet af van virologen of politici, maar van ons allemaal.

Marc Van Ranst

De stijging is onrustwekkend, zegt viroloog Marc Van Ranst. "Stilaan, percent per percent kruipt het cijfer omhoog. We mogen niet in slaap gewiegd worden, dit moeten we serieus nemen", zegt hij aan VRT NWS. Op Twitter voegt hij toe: "Dit gaat de verkeerde richting uit, meer aandacht is broodnodig."

Ziekenhuisopnames stijgen niet

Toch zien we nog geen stijging in de ziekenhuisopnames. "Voor een deel is dat te verklaren door het feit dat er een tijd over gaat voor mensen die ziek geworden zijn, ook naar het ziekenhuis moeten", zegt Van Ranst in "Het Journaal". "Maar die stijging hoeft er ook niet te zijn, doordat we nu vooral meer infecties zien bij jongere mensen. En die belanden minder vaak in het ziekenhuis. Dus hopelijk blijven die cijfers ordentelijk."

"We moeten ons beter aan de maatregelen houden, de mondmaskerverplichting is echt welkom. Dit vereist de aandacht van iedereen", voegt hij toe. "Want een epidemie maken we allemaal zelf, dat hangt niet af van virologen of politici, maar van ons allemaal."

Maak jij je zorgen over de stijging? Stel morgen vanaf 12u je vragen aan Marc Van Ranst in de app van Radio 2 en hij beantwoordt ze live.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!