Nieuw Brugs museum te schokkend voor kinderen, vinden sommige toeristen

zondag 19 januari 2020 - 19:06
Michaël Janart
Foto: Radio 2
"Musea Sculpta" in Brugge is voortaan verboden voor jongeren onder de zestien. Dat staat toch te lezen aan de ingang. Een aantal bezoekers zijn geschokt door de plaasteren beelden die er worden getoond. Ze zijn gebaseerd op schilderwerken door de Vlaamse Primitieven, "De Tuin der Lusten" bijvoorbeeld. En die beelden zijn niet geschikt voor kinderen, vinden ze.

"Musea Sculpta" is een relatief nieuw museum in Brugge. Het opende een paar maanden geleden nog maar. In het museum worden plaasteren beelden getoond, gebaseerd op de schilderwerken van Vlaamse Primitieven als Jan Van Eyck onder meer, Hans Memling en Jheronimus Bosch. Maar volgens sommige toeristen zijn die beelden te gruwelijk en expliciet. Ze tonen mannen en vrouwen die hun lusten de vrije loop laten, muziekinstrumenten die gebruikt worden als marteltuigen en mensen die door dieren worden opgepeuzeld. Met name "De Tuin der Lusten" maakt meer emoties los dan zaakvoerder Alexander Deman verwacht had. "Een groep orthodoxe Amerikanen was zelfs zo onder de indruk dat ze na vijf minuten en met de handen voor het gezicht alweer voor de kassa stond. Een schande, zeiden ze. Alsof we hen net de hel hadden gepresenteerd."

(Lees verder onder de foto)

Dimensie maakt het extra indrukwekkend 

Dat bezoekers meer aanstoot nemen aan de versie in gips dan die op doek heeft volgens Deman alles te maken met de afmetingen. "Het originele schilderij is 2,8 vierkante meter, bij ons is het in totaal 365 vierkante meter. Figuren die details zijn op doek, worden bij ons in ware grootte afgebeeld. Je wordt met je neus op de feiten gedrukt en kan er niet zomaar van wegkijken. Bovendien zijn we volop bezig met het inkleuren van de sculpturen, wat ook de expliciete scenes benadrukt.

Geen echt verbod 
 

Om discussies te vermijden, staat sinds kort de boodschap verboden onder zestien jaar aan de kassa. Geen expliciet verbod, wel een waarschuwing. "Voor lagere scholen is een bezoek niet aan te raden, voor middelbare scholen zie ik geen probleem", zegt Deman, die om discussies te vermijden een afdruk van het schilderij voor de ingang plaatste. "Zo weet men nog voor het binnengaan aan welke scenes zich mag verwachten."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!