Opgepompt grondwater van Brusselse werven wordt hergebruikt voor onder andere groenonderhoud

donderdag 26 september 2019 - 10:58
Kirsten Simons
Opensource.Brussels wil het grondwater dat op bouwwerven opgepompt wordt, hergebruiken. Dat water wordt nu zomaar in de riolering geloosd, maar kan dienen voor allerlei toepassingen waarvoor nu nog leidingwater gebruikt wordt, zoals bijvoorbeeld voor het poetsen van straten of voor het groenonderhoud.

Op tientallen Brusselse bouwwerven verdwijnen continu grote volumes grondwater ongebruikt in de riolering. Op een bouwwerf van Tour en Taxis bijvoorbeeld, vertelt projectcoördinator Yoeri Bellemans. "Dagelijks lopen honderden kubieke liters water de riolering in, dat komt overeen met een olympisch zwembad om de twee en een halve dag. Dat water gaan wij opnieuw gebruiken voor allerlei andere toepassingen waar nu nog altijd leidingwater voor gebruikt wordt."

Toepassingen

Zestien vrachtwagens van gemeentelijke en gewestelijke diensten uit Brussel worden gevuld met het opgepompte grondwater. "In Brussel worden de straten gepoetst met leidingwater, zuiver drinkwater zeg maar. Ook om de planten en bomen water te geven of om de tramsporen te poetsen, wordt leidingwater gebruikt. En dat terwijl we dus een groot aanbod hebben van relatief zuiver water dat daarvoor gebruikt kan worden", zegt Yoeri Bellemans.

Ambitie

"Er is een groot draagvlak bij heel wat diensten", zegt Bellemans nog. "We willen het graag op grote schaal uitbreiden. Onze grote ambitie is om dit de standaard te maken op grote bouwwerven. Als er op een bouwwerf wordt gepompt, moet er ook een reservoir ter beschikking zijn. Dat moet dan aangekondigd worden op een digitaal platform zodat iedereen weet waar er water beschikking is."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!