Picanol 30 jaar teruggeslingerd in de tijd na cyberaanval

dinsdag 14 januari 2020 - 08:42
Tom Van Gijsegem
Foto: VRT NWS
Ook vandaag wordt er amper gewerkt bij Picanol in Ieper na de cyberaanval van maandag. Hackers hebben een virus op de computers van Picanol geplaatst en vragen losgeld om alles te deblokkeren. Er zijn maar zo'n 100 van de 1.500 werknemers aan de slag en ze werken zoals dertig jaar geleden: met pen, papier en post-its.

Het is terug in de tijd bij weefmachineproducent Picanol in Ieper. Na de aanval door computerkrakers maandag kan er nauwelijks nog gewerkt worden in het bedrijf. Bij Picanol werken er wereldwijd 2.300 mensen, waarvan 1.500 in Ieper. De meeste daarvan zijn "werkloos wegens overmacht". Maar een kleine honderd werknemers in Ieper gingen vanmorgen dan toch aan de slag. "Zij werken nu op de ouderwetse manier", vertelt Stefaan Williams van de christelijke vakbond: "Zoals dertig jaar geleden, met pen en papier, stuknummers opzoeken in boeken. De heftruckchauffeurs reden gisteren rond met hun heftruck vol post-its waarop ze de stuknummers hadden genoteerd van de onderdelen die ze moesten oppikken."

Leuk is dit niet, maar 't is knap om te zien hoe werknemers op de ouderwetse manier hun plan trekken. 

Stefaan Williams, ACV

Hackers gecontacteerd

Ondertussen overlegt het weefmachinebedrijf met de federale politie over wat het nu moet doen. "Door de aanval van gisteren ligt het hele bedrijf plat", zegt woordvoerder Frederic Dryhoel, "niet alleen in Ieper, ook in onze vestigingen in China en Roemenië kunnen we amper werken. Gisteren hebben we, in samenspraak met de politie, contact opgenomen met de hackers, maar we hebben nog geen verdere stand van zaken."

Aandeel geschorst

Het aandeel van Picanol wordt vandaag geschorst op de beurs van Brussel. Dat betekent dat je geen aandelen van Picanol kan kopen of verkopen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!