Politie De Pinte: "Ruim helft minder inbraken door wegenwerken"

dinsdag 14 januari 2020 - 07:29
Ward Schouppe
Een shot van een politiewagen met een veiligheidszone afgezet met politielint
Foto: Belga
In De Pinte waren er het afgelopen jaar ruim de helft minder inbraken of inbraakpogingen dan in 2018 en dat is volgens de politie te wijten aan grote wegenwerken in de buurt, op de N60 en de E17. "Ook voor inbrekers betekenen de werken omrijden, zij kiezen liever voor een snelle vluchtweg en een lagere pakkans", verklaart politiewoordvoerder Katie Lefever.

De jaarcijfers van de politiezone Schelde-Leie tonen een opmerkelijke daling in de inbraakcijfers in 2019 tegenover 2018 in De Pinte. Er waren 22 inbraakpogingen, slechts 9 inbraken lukten ook echt. Dat is ruim de helft minder dan in 2018. Er waren toen nog 50 inbraken of inbraakpogingen. De daling heeft, volgens de politie, te maken met de grote wegenwerken in en rond De Pinte. Er werd afgelopen jaar gewerkt aan de E17 en de N60.

Wegenwerken maken het gevaarlijker voor inbrekers

Er waren verschillende wisselende omleidingen, op- en afritten werden af en toe afgesloten. De verkeerssituatie zorgde overdag voor ergernis bij ongeduldige pendelaars die er moesten filerijden maar, 's nachts had ze blijkbaar een ontradend effect op inbrekers. "Inbrekers kunnen niet zo makkelijk door en kunnen moeilijker wegvluchten. Het is ingewikkelder. Dat maakt het voor hen allemaal gevaarlijker en dus laten ze De Pinte dus vaker links liggen", zegt Katie Lefever van de politie. 

Minder geslaagde inbraken

In de hele politiezone was er wél een stijging in Sint-Martens-Latem. Daar was begin vorig jaar een dievenbende actief die later gevat kon worden. In de hele zone waren er 152 inbraken of pogingen. Opvallend is dat inbraken steeds vaker mislukken. In bijna de helft van de gevallen moesten de dieven met lege handen naar huis. "We merken dat het aantal pogingen blijft stijgen ten opzichte van geslaagde inbraken. Dat wijst erop dat mensen hun huizen beter beveiligen", zegt Lefever nog. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!