Rode Kruis: "Stop met inzamelen van goederen, wacht op een concreet signaal"

dinsdag 20 juli 2021 - 10:24
Foto: Photonews
Er is heel veel solidariteit voor de slachtoffers van de watersnood. Spullen worden ingezameld, mensen trekken naar de Ardennen met een trekker en een dweil. Maar let op met zomaar in het wilde weg te gaan helpen.

Jan Poté van het Rode Kruis is blij met al die solidariteit, maar is tegelijk ook duidelijk: "stop met het inzamelen van goederen en wacht op een concreet signaal van de overheid of het Rode Kruis om goederen aan te leveren. Want we zitten nu nog in een acute noodfase. In de meeste steden en gemeenten wordt er nu naar slachtoffers gezocht, de watertoevoer wordt hersteld, de stabiliteit van wegen en gebouwen wordt nagekeken. Pas na die fase kunnen we zien wat de concrete noden zijn."

Wat doet het Rode Kruis met het ingezamelde geld? 

Je kan een gift doen op het rekeningnummer BE70 0000 0000 2525. Er is al 4 miljoen euro ingezameld. Maar wat gebeurt er met dat geld? "We gaan daar transparant over communiceren. We gaan die middelen zeer goed aanwenden." Maar nu kan het Rode Kruis nog niet zeggen wat er concreet met dat geld gaat gebeuren. "We kennen de noden van de steden en gemeenten en van de slachtoffers nog niet. Dat zal duidelijk worden in de volgende dagen." 

 

We gaan transparant communiceren over wat we met het ingezamelde geld gaan doen

Jan Poté - Rode Kruis

Nog geen taken voor vrijwilligers

Je kan je ook aanmelden als vrijwilliger. Al bijna 11.000 mensen hebben dat gedaan. Maar voorlopig zijn er voor hen nog geen taken. "Van zodra er werk is, sturen we die mensen er heen. We zullen duidelijk laten weten welke taken er zijn. En dan kan je kiezen wat je doet." 

Is er nog nood aan vrijwilligers? Want 11.000 mensen dat is niet niks. "Stop zeker niet met je aan te melden," zegt Jan Poté. "We hebben nog veel werk. We hebben mensen nodig, de komende dagen, weken en maanden. Iedereen is welkom."

Aanmelden kan je doen op de website van het Rode Kruis. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!