Senioren baas na stopzetting uitbater residentie: "Wij doen het vanaf nu zelf"

dinsdag 14 januari 2020 - 09:21
An Van Bost
Voorkant residentie Meulenberg in Beveren
Foto Radio 2
Residentie Meulenberg in Beveren is een complex van 67 zorgappartementen voor senioren. De senioren zijn eigenaar van hun eigen woning, maar de uitbating ervan werd tot voor kort door een van de grote groepen in de seniorensector gedaan, Armonea. Die is een aantal maanden geleden overgenomen en stopt de samenwerking met Meulenberg. De eigenaars besloten dan maar de uitbating in eigen handen te nemen.

Het appartementencomplex is gebouwd in 2002 met de naam 'Molenberg', een begrip in Beveren omdat het ging om een chique residentie. De seniorenwoningen hebben een goed restaurant en een mooie cafetaria, er zijn ook diensten aan huis om de bewoners te helpen. Armonea heeft sinds de start het appartementencomplex uitgebaat, maar trekt zich nu terug. Armonea is overgenomen door een grote groep uit de seniorensector uit Frankrijk. Daardoor zouden de eigenaars en het complex zonder uitbater komen te zitten. De oplossing voor het probleem hebben ze zelf bedacht.

Werkgroepen

De eigenaars hebben besloten het er niet bij te laten en namen een drastische beslissing: "Verdwijnen was totaal geen optie voor ons, want voor alle bewoners is dit hun thuis. Iedereen heeft samengezeten en een bestuursorgaan gecreëerd. Er is toen beslist om zelf de uitbating te doen en ze vroegen aan mij of ik dat wilde doen", vertelt directeur Kris Van Doninck. Ook het personeel zag de overname zitten: "Iedereen wilde graag blijven. Zo kon een vlekkeloze overgang gegarandeerd worden."

De uitbating is belangrijk want dat zorgt ervoor dat alle bewoners hun maaltijden krijgen en dat het gebouw proper blijft. Maar ook heel belangrijk zijn de specifieke zorgdiensten die aangeboden worden: "We hebben een twintigtal werkgroepen opgericht waar zaken zoals kinesitherapie of de nood aan verplegers uitvoerig zijn besproken. Ook hoe we nieuwe leveranciers van de maaltijden kunnen aanspreken lag op tafel."

Iedereen unaniem eens

Niet iedereen die er woont is eigenaar. Sommigen hebben een appartement gekocht als investering voor de toekomst en verhuren het tot ze het zelf nodig hebben. Maar ook de huurders waren het eens met het overnameplan. "We hebben 67 erkende assistentiewoningen met evenveel eigenaars waarbij sommige woningen verhuurd worden. Iedereen was het unaniem eens met ons plan."

De bewoners zien de nieuwe start positief in: "Ze zien alleen maar de voordelen en houden van de persoonlijkere aanpak. Ze hebben het gevoel dat ze overal bij betrokken zijn en er is eigenlijk weinig veranderd in hun dagelijks leven." 

Er is ook gedacht aan de verre toekomst: "Er is rekening gehouden met grote kosten als bijvoorbeeld een  renovatie als dat nodig zou zijn. Er is dan ook een plan dat 10 tot 20 jaar verder gaat."

Het appartementencomplex kreeg ook een nieuwe naam: Meulenberg in de plaats van Molenberg.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!