Songfestivalnieuws: Nederland en Oekraïne halen finale

woensdag 11 mei 2022 - 07:42
Radio 2
De eerste halve finale van het Songfestival is achter de rug. Het Oekraïense Kalush Orchestra en de Nederlandse zangeres S10 zijn door naar de finale van het Songfestival op zaterdag 14 mei.

Topfavoriet Oekraïne mocht zonder problemen door na hun inzending ‘Stefania’. “Het publiek is voor de Oekraïense act al zot geworden”, vertelde commentator Peter Van de Veire aan VRT NWS.

Het nummer brengt een ode aan alle moeders in de wereld, maar in het special ‘mama Oekraïne’. Daar is niks politieks aan, want het nummer werd vóór de oorlog uitgekozen. Politieke invloeden op het Songfestival zijn dan ook niet toegestaan.

Nederland in spanning

Voor Nederland was het nog even nagelbijten, want ze werden als laatste van de tien landen genoemd. “Het is 10 mei, ik was als tiende aan de beurt, ik heet S10; er is iets met het getal 10", laat Stien den Hollander, die onze noorderburen vertegenwoordigt, weten aan de Nederlandse publieke omroep. Haar Nederlandstalig liedje 'De diepte' viel goed in de smaak bij het publiek.

Onze Jérémie 

Wie we naast deze twee landen terug zien in de finale zijn Moldavië Armenië, Zwitserland, IJsland, Litouwen, Griekenland, Portugal en Noorwegen. En wij dan? Donderdag 12 mei vertegenwoordigt Jérémie Makiese ons land met het nummer ‘Miss You’.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!