Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Vaccinoloog Pierre Van Damme: "Er zijn 23 miljoen vaccins besteld en betaald, dat is zeker voldoende voor iedereen"

do 17 dec. - 1:58

Vandaag werd bekend gemaakt dat het Europese Geneesmiddelenagentschap en de Europese Commissie zich vanaf 21 december zullen buigen over de goedkeuring van het Pfizervaccin. Maar hoeveel vaccins zijn er beschikbaar voor ons land? En hoe zal het inenten georganiseerd worden? Britt Van Marsenille en David Van Ooteghem leggen enkele vragen voor aan vaccinoloog en professor Pierre Van Damme.

Eerder werd bekend gemaakt dat er 600.000 vaccins beschikbaar zouden zijn voor België, maar die cijfers werden onlangs  teruggebracht naar 300.000 vaccins. “Tussen kerst en nieuwjaar gaan we een eerste, kleine lading krijgen. Minister Vandenbroucke sprak van 5000 dosissen. Dat gaat zo zijn in alle Europese landen. Het geeft de kans om toch al te starten in een aantal woonzorgcentra. De rest van die 300.000 vaccins zal tegen het eind van dit jaar of begin 2021 aankomen, zodat we op 5 januari kunnen starten. We kunnen met die 300.000 vaccins ongeveer 150.000 mensen inenten.”

23 miljoen vaccins voor België 

Wanneer krijgen we dan de resterende vaccins voor de rest van de bevolking? “We gaan dat iets gemakkelijker kunnen weten vanaf de eerste lading. De bedrijven leggen aantallen vast per trimester, niet per maand. Wat we dus in januari niet onmiddellijk krijgen, wordt goedgemaakt tegen maart. Op basis van maart kunnen we inschatten hoe snel we vooruit kunnen gaan. We beseffen ook dat er ondertussen andere spelers op de markt komen. Er is ook een ander vaccin dat misschien wordt goedgekeurd in januari. Dat kan wel interessant zijn", vertelt Van Damme.

"België heeft 23 miljoen vaccins besteld en betaald dus dat is zeker voldoende voor iedereen. Als die nu allemaal tegelijkertijd ter beschikking komen, dan gaan we sneller dan voorzien kunnen beginnen aan andere leeftijdsgroepen. Maar er kan altijd achterstand komen in de bedrijven. Daarom is het goed dat we op verschillende vaccins gewed hebben en niet alle eieren in één mand hebben gelegd."

België heeft 23 miljoen vaccins besteld. Dat is zeker voldoende voor iedereen.

— Vaccinoloog Pierre Van Damme

"De verdeling van de vaccins over de Europese landen is een beetje hetzelfde. Mensen van een bepaalde leeftijd in België zullen rond dezelfde periode gevaccineerd worden als inwoners van diezelfde leeftijd in een ander Europees land, zoals bijvoorbeeld Nederland. Die prioriteitenlijst komt goed overeen met alle Europese landen. De verdeling van de vaccins binnen Europa is in functie van het aantal burgers, dat is proportioneel met het bevolkingsaantal. Dus alle landen gaan aan dezelfde snelheid werken", vertelt vaccinoloog Pierre Van Damme. 

Ex-COVID-19 patiënten 

Een vraag die vaak in de Radio 2- app voorkomt: moeten mensen die corona hebben gehad, en dus een immuniteit hebben opgebouwd, niet als laatste gevaccineerd worden? Vaccinoloog Pierre Van Damme begrijpt de gedachte maar is geen voorstander. "Als je COVID-19 doorgemaakt hebt, dan loop je nog steeds risisco. Je kan de ziekte nog eens krijgen. De immuniteit geeft geen lange bescherming en we zien ook patiënten opduiken die een tweede keer besmet zijn. Het is dus het beste dat die mensen zich ook aanbieden, want ze blijven toch een risico lopen op een nieuwe infectie." Volgens Pierre Van Damme kunnen artsen ook niet voorspellen dat een tweede besmetting per se minder ernstig is. Het kan ook erger zijn dan de eerste keer.

Jongeren van een bepaalde leeftijd in België zullen rond dezelfde periode gevaccineerd worden dan jongeren met diezelfde leeftijd in een ander Europees land.

— Pierre Vandamme

Hoe lang beschermd? 

David Van Ooteghem vraagt zich af of er geen risico bestaat dat het vaccin al uitgewerkt is tegen dat iedereen gevaccineerd is. "Dat wordt opgevolgd. We hebben de resultaten van de eerste proefpersonen. Zij hebben al een vaccin ontvangen in juli, dus we hebben gegevens van 6 à 7 maanden. We zien dat de antilichamen goed bewaard blijven. We schatten dat het vaccin minstens één jaar of zelfs langer gaat beschermen. Maar dat moeten we blijven opvolgen. Misschien is het wel 3 of 4 jaar."  

Vaccinatiekaart 

Het vaccin tegen het coronavirus zal niet verplicht zijn. Krijg je een bewijs na inenting? Er zijn landen, zoals Nederland, die hierover nadenken. Wie geen bewijs op zak heeft, zou ook bijvoorbeeld geen vliegtuig kunnen nemen. "In Belgie gebruiken we 'Vacinnet', dat is een vaccinatiedatabank. Elke burger kan daar zijn of haar vaccinaties bekijken. Zo zou je dus ook een vaccinatiekaart kunnen downloaden en printen als bewijs."

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet