Vrijdagochtend om 8u45 draait Radio 2 'Give peace a chance' van John Lennon, samen met alle Europese radiozenders

donderdag 3 maart 2022 - 17:03
Radio 2
Give peace a chance. Een nummer van John Lennon uit 1969 dat meer dan ooit nodig is. En wij draaien het. Samen met alle collega-zenders over heel Europa als een oproep voor vrede. Zet je radio op en zing mee!

Op vrijdagochtend om 8.45 uur zullen de radiostations van VRT, DPG Media, SBS en ook veel lokale radio’s 'Give peace a chance' van John Lennon draaien. Ze sluiten zich hiermee aan bij een grote Europese actie. Collega-zenders over heel Europa spelen dan dit nummer als een oproep voor vrede. Want dat is nodig! Zing jij mee? 

De Inspecteur doet ook mee

"We moesten nog geen seconde nadenken, toen Radio Eins van RBB eerder deze week een oproep deed om met alle Europese radio’s samen hetzelfde lied te draaien", vertelt De Inspecteur Sven Pichal. "Nee, het zal Poetin niet tegenhouden om verder bommen te gooien, maar het is wel een krachtig signaal. Want ook al zijn er zo veel verschillen in Europa, we zijn het er wel over eens dat een oorlog totaal ongehoord is. Radio 2 was vorig jaar initiatiefnemer van een soortgelijke oproep, meer dan 180 radio’s draaiden toen You’ll never walk alone, twee jaar na de uitbraak van Corona. Nu al voel je dat deze oproep van onze Duitse collega’s nog veel groter zal worden en dat is niet meer dan terecht. Het nummer van John Lennon is hopelijk een klein lichtpuntje voor alle Oekraïners die die moeten ondergaan, maar even goed voor alle Russen die leidzaam moeten toezien wat hun land nu aanricht en voor alle Europeanen die zich het lot aantrekken van alle betrokkenen.

Ook al zijn er zo veel verschillen in Europa, we zijn het er wel over eens dat een oorlog totaal ongehoord is.

Sven Pichal, De Inspecteur

'Give peace a chance'

'Give Peace a Chance' is een lied uit 1969, geschreven door John Lennon en Yoko Ono. Het lied werd heel populair door de vredesbeweging van de vroege jaren zeventig, als protest tegen de Vietnamoorlog. Begin 1991 kwam er al een nieuwe versie. Deze werd gemaakt naar aanleiding van het uitbreken van de Golfoorlog. Het lied heeft dus al veel betekenissen gehad. En nu, begin 2022, wordt het gebruikt als protest tegen de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!