Waar zijn die rosse centjes?

maandag 24 september 2018 - 11:39
VRT.nws
Er is een tekort aan muntjes van 1 en 2 eurocent, zeg maar de "rosse" centjes. De Europese Centrale Bank verbiedt de productie van extra muntjes, dus denkt men bij de FOD Financiën - onder meer - aan een inzamelactie.

Nochtans, er zijn er genoeg, van die rosse kleintjes. "Er zijn 1,6 miljard van die muntjes geslagen, maar ze circuleren gewoonweg niet", zegt Francis Adyns van de FOD Financiën. "Ze zitten vooral in spaarpotten allerhande of ze blijven in onze geldbeugel zitten. En de Europese Centrale Bank wil niet dat we extra muntjes produceren omdat die ook weer niet in omloop zouden geraken."

Hoe los je dat op? "Dan moet je denken aan inzamelacties, de mensen oproepen om de centjes naar de Nationale Bank te brengen, dat is een gratis transactie. Een gewone bank rekent daar wél extra kosten voor aan. Of je kan hopen dat de mensen ze schenken aan goede doelen", zoals de bekende "rospotten" voor de actie "Iedereen tegen Kanker".

Prijzen afronden?

Adyns ziet nog een ander mogelijk redmiddel om de rosse muntjes naar boven te laten komen: "Er is een regeling die voorziet dat handelaren kunnen afronden. Die is nu nog facultatief, maar de minister van Economische Zaken zou ze verplicht kunnen maken. En dat zou de nood aan rosse muntjes kunnen lenigen."

Als de prijs eindigt op 1, 2, 6 of 7 eurocent, wordt naar beneden afgerond, in het voordeel van de klant dus. Afronden naar boven gebeurt als de prijs eindigt op 3, 4, 8 of 9 eurocent. 

Die regeling hing al lang in de lucht, "maar de sectoren waren het onderling niet eens". Het wetsvoorstel gaat nu, bij de start van het parlementaire jaar, naar het parlement. De verwachting is dat de verdere afhandeling daar enkele maanden in beslag zal nemen.

Meer informatie op vrt.nws

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!