Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Zelf confituur maken

do 12 sep. - 9:15

"Ik wil het zelf eens proberen, maar ik heb nog nooit confituur gemaakt!", mailt luisteraar Daphne. "Weten jullie hoe je zoiets aanpakt? En hebben jullie misschien recepten voor originele confituur?"

De Madammen vroegen raad aan Jamjam Confituur van het Landhuys.

Eerst nog deze snelcursus!

  • In confituur worden altijd hele vruchten gebruikt, al kunnen die natuurlijk wel scheuren tijdens de bereiding.
  • Bij jam worden vruchten gepureerd of fijngehakt.
  • Voor gelei wordt alleen het sap van de vruchten gebruikt.
  • Bij marmelade worden citrusvruchten en -schillen gebruikt waardoor het een bitterzoete smaak krijgt.

Confituur wordt gemaakt door een hoeveelheid vruchten in te koken met een grote hoeveelheid suiker. Suiker heeft een conserverende werking, maar maakt het product ook extra zoet. Aan confituur wordt ook een bindmiddel, zoals pectine, toegevoegd zodat het beter smeerbaar is. Je kan kant en klare geleisuiker kopen met pectine en citroenzuur. Dat laat je gewoon 4 minuten koken en doe je direct daarna in steriele potjes!

Steriliseren

Door de confituurpotten op voorhand in te koken wordt de confituur langer houdbaar. Vul de potten met kokend water, laat tot 10 minuten staan, giet het water weg en laat de pot afkoelen op een theedoek.

De warme confituur gaat dan meteen de pot in en het deksel wordt op de pot geschroefd. Als de pot niet helemaal vol is, dan zet je de pot ondersteboven. Hij zal zichzelf hierdoor luchtdicht afsluiten.

Fruit bereiden

Was de vruchten, schrob de schil van harde vruchten met een borstel. Verwijder de schil, steeltjes, kroontjes, klokhuizen pitten en beurse plekken en hak grote vruchten in handelbare stukken. Weeg een kilogram of een veelvoud daarvan af en doe het fruit in een schone, grote pan. Zacht fruit zet je op met een bodempje water van 2 à 3 centimeter, hard fruit met iets meer water. Vul de pan zeker niet hoger dan tot de helft, omdat het fruitmengsel anders zou kunnen overkoken.

Als het fruit begint te borrelen, doe je er de suiker bij. Per kilogram fruit 600 tot 800 gram suiker naar smaak. Als je een mengeling gebruikt, dan neem je de aanwijzingen op de verpakking. Borrelt het weer? Doe er dan het schuim af. Giet de confituur in schone potten en sluit die goed af.

Test altijd de dikte van de confituur met een lepeltje op een koud bordje. Als je het bordje schuin houdt, mag de confituur niet meer lopen. Als het stolt, dan is de confituur klaar.

Tips van de luisteraars

Michel uit Borgloon heeft een lekker recept voor rabarber met zwarte kersen. Nodig: 1 kilogram rabarber & 1 kilogram zwarte kersen, 2 kilogram minuutsuiker. Mix alles en laat 8 minuten koken. Dankzij de zwarte kersen krijgt je confituur een mooie donkere kleur!

Mia maakt allerlei confituurcombinaties met alle vruchten uit haar tuin. Als ze kiwiconfituur bereidt, dan voegt ze per kilogram kiwi’s een paar bananen toe, zodat de smaak wat zachter wordt. Bij nieuwe, ietwat bizarre fruitcombinaties gebruikt Mia altijd geleisuiker, omdat ze dan meer zekerheid heeft over het dikken van de confituur.

De tip van Irène: zij mag geen suiker eten en maakt daarom lekkere bessenconfituur met fructosesuiker.

Martines moeder koopt kleine porties confituursuiker zodat ze à la minute van het overrijpe fruit uit de fruitschaal een vers confituurtje kan maken (pruimen, nectarines, perziken, aardbeien of frambozen…) Superlekker en gemakkelijk!

Hermans tip: als je aan druivenconfituur peer of kweepeer toevoegt dan dikt het geheel beter.

Lisette maakt alleen confituur met fruit van het moment. Daardoor heeft ze dikwijls veel confituur op één bepaald moment en die kan ze natuurlijk niet allemaal snel opeten. Om de confituur zo lang mogelijk te bewaren zet ze de potten op een donkere, koele plaats.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet