Zo herinneren onze luisteraars zich Lutgart Simoens: “Ze was een grote dame met een gouden stem”

vrijdag 20 november 2020 - 11:30
Radiocoryfee Lutgart Simoens was meer dan 40 jaar lang een van de bekendste radiostemmen van Vlaanderen. Ze werd 92 jaar. Bij Radio 2 presenteerde ze 23 jaar lang het verzoekprogramma 'Vragen staat vrij'. En geliefd, dat was ze! Dat bewijzen ook de hartverwarmende herinneringen en berichtjes van de luisteraars.

Vragen staat vrij

Simonne Ceulemans uit Boechout heeft ooit een plaatje aangevraagd in haar favoriete programma 'Vragen staat vrij': "Ik vroeg het plaatje 'Standbeeld van Jan Puimege' aan. Zij antwoordde daarop: "Bedankt Simonne voor deze aanvraag, want dit is ook één van mijn lievelingsnummers!" Dat heb ik nog steeds onthouden. Wat een toffe, lieve en rustgevende stem."

Jeugdige herinneringen

Maria Magdalena Segers is 57 jaar en woont in Lier. Ook zij heeft fantastische herinneringen aan Lutgart Simoens en 'Vragen staat vrij': "40 jaar geleden bracht ik iedere zondagavond mijn toenmalig vriendje naar huis. Ik was twee jaar ouder en had al een rijbewijs en een autootje. Al vrijend op de achterbank luisterden wij dan naar 'Vragen staat vrij'. Wat een mooie herinneringen heb ik aan Lutgart. Het was een sterke vrouw."

Jan Van den Eynde (63) woont in Olen. Hij zat vroeger bij de Chiro: "Wij herinneren ons Lutgart als warme stem die onze Chiroavonden op zondag mee afsloot. Als leiding van de Chiro van Voortkapel sloten we traditioneel de zondag af met een potje kaarten en met op de achtergrond Lutgart met 'Vragen staat vrij'. Af en toe vroegen wij ook een plaatje aan. Was het nu 'Gloria' van Them of 'Rode rozen in de sneeuw' van Maria: we luisterden met grote oren. Lutgart, hartelijk dank voor de mooie momenten die we hebben mogen beleven. Het gaat jij en je familie goed."

De stem van Lutgart Simoens vergeet ik nooit. Eerst op kot met een paar vriendinnen, later in de auto al rijdend. Zo warm en prachtige muziek!

Jo van Pelt

Emotie

Patrick Boes is 67 jaar en komt uit Maaseik, Limburg. Hij kreeg een krop in de keel bij het horen van het ovelijden van Lutgart Simoens: "Hoeveel dienstplichtigen in Duitsland zou ze zondagavond niet gelukkig gemaakt hebben met haar programma... Zo maakt ze ook mezelf blij als ik de zondagavond naar Alterath reed. Zo gemoedelijk ... Zo rustgevend... Ik moet een traan wegpinken..."

Josee Motmans, 68 jaar én een trouwe fan: "Door emotie overmand hoor ik op het laat avondnieuws, na de prachtige film 'Zeven hemels', dat Lutgart Simoens is overleden. Zij was mijn steun en toeverlaat op eenzame zondagavonden. Al die jaren volgde ik trouw 'Vragen staat vrij' met mijn cassetterecorder in aanslag..."

Tom de Wispelaere was jonger. Hij is 41 jaar, maar toch ook een fan van het eerste uur: "Het overlijden van Lutgart Simoens raakt me erg. Ik heb door haar radio ontdekt. In 1993 nam ze afscheid. Ik herinner het mij nog zo goed. Het was de eerste keer dat ik het volledige programma 'Vragen staat vrij' beluisterde. Toen duurde een avondblok tot 23.30u. Voor een 14-jarige was dat best lang. De rust die ze uitstraalde was fenomenaal. En de stem was er 1 uit de 1000. Wat zal ik haar missen."

Johan Kesteloot (50) uit Sint-Niklaas: "Met heel veel pijn moeten we afscheid nemen van het icoon. Monument en engel, Lutgart Simoens. Ik hield van haar toffe zachte stem en die vergeet ik nooit meer. Laten we ze ons allen in ons hart vastzetten, want ook al zie je ze niet: Ze blijft steeds bij ons. Tot ziens, lieve Lutgart." 

Lutgart Simoens was in de jaren 70 mijn troost bij mijn eerste liefdesverdrietjes en in de jaren 80 mijn gezel toen ik als militair op zondagavond naar Duitsland reed.

Patrick Verschueren

Een ode aan Lutgart

Joske Moreau is 72 jaar en komt uit Aalst. Hij had het moeilijk toen hij het nieuws te horen kreeg: "Stikkapot ben ik door het overlijden van Lutgart Simoens ... Al de zekerheden in mijn leven vallen weg. Zondagavond was voor mij zo lang 'Lutgart-avond', daarna melancholische avond en op zondagavond had ik sowieso 'de blues'. Rust zacht, Lutgart. Ik hoorde je zo graag. Sterkte aan de familie. Het is misschien idioot? Maar ik brand al weken elke avond kaarsjes voor zij die er niet meer zijn of zij die het moeilijk hebben. Vanavond branden ze ook voor Lutgart."

Jo Calmey (56): "Sommige mensen maken de wereld beter, gewoonweg door er te zijn.... Dit was zeker zo voor Lutgart Simoens. Wat heb ik mooie herinneringen aan de lange luisterzondagavonden gevuld met haar warme, aangename stem! Zij had het talent om heel Vlaanderen te verbinden, via haar radioprogramma 'Vragen staat Vrij'. Door haar menselijke aanpak en door te vertellen over de dagelijkse, gewone en diepmenselijke dingen die herkenbaar zijn voor velen onder ons. Een monument verlaat ons. Heel veel sterkte aan haar familie en de grote Radio2-familie."

Roland Emmerix (57) wil ook reageren: "Toch kleine reactie op het overlijden van 'de Engel van Vlaanderen' Lutgart Simons. Ze was een grote dame met een gouden stem waar ik vaste luisteraar van was. Haar zondagavondprogramma bestond uit vele luisteraars die hun verhalen naar haar schreven, verzoekjes, mooie woorden en levenservaring die ze via 'Vragen staat vrij' mee gaf. Ze was zelfs goed bekend bij het koningshuis, want ze is enkele keren met koningin Fabiola mee geweest. Vlaanderen verliest een mooie warme stem met een groot luisterend oor. Rust zacht 'Engel van Vlaanderen'. Sterkte aan de luisteraars die hun herinneringen ophalen en met weemoed terug denken aan haar."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!