Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Zo los je de meest voorkomende problemen bij planten op!

wo 11 mrt. - 2:26

Dan denk je dat je je plant zo veel liefde geeft, maar krijgt die toch bruine vlekken op zijn bladeren? Een plant moet je met veel liefde behandelen, maar zeker ook niet met te veel. Ben je niet geboren met groene vingers? Geen probleem! Hier is een handige handleiding.

Slappe stengels en bladeren

Je bladeren hangen sip, je stengels staan niet recht en worden dun. Ook oude bladeren vergelen en vallen af, bloemknoppen gaan niet open, en tegelijkertijd voelt de grond erg droog aan. Je plant kreeg te weinig water.

Oplossing? water! Geef je uitgedroogde plant een goed bad. Zet hem in een grote pot of emmer water, dompel hem goed onder tot hij echt doorweekt is. Laat je plant uitdruppen en zet hem terug. Dit is wél een teken dat je je plant iets vaker water mag geven...

Drassige aarde

Ook bij dit probleem hangen je bladeren triestig naast je pot en staan je stengels niet stevig en recht. Je bladeren krijgen bultjes die later bruin worden. Dat wil zeggen dat hij ziek is. Als je plant meer water drinkt dan hij eigenlijk kan opnemen, heeft hij de ziekte ‘oedeem’. Je plant kreeg dus te veel water.

Oplossing? Laat je plant niet met de wortels in water staan! Laat hem goed uitdruppen maar verwijder nog geen bladeren. Elk blad is nodig om het te veel aan water op te drinken. Kijk of het water wel goed weg is uit je pot? Dit is belangrijk voor de toekomst.

Stof 

Vergeet tijdens het schoonmaken de de bladeren van je planten niet. Zij kunnen zonder dat je het doorhebt een enorme laag stof opvangen en dat blokkeert het zonlicht. Zonder zonlicht komt natuurlijk het fotosyntheseproces moeilijk op gang. Planten hebben zo minder energie om te leven en te groeien.

Voedseltekort

Dit gaat over een ander soort stof! Welke (voedings)stof ontbreekt je plant? Stikstof? je bladeren worden gelig en dat begint met de oudste bladeren. Heeft je plant last van een kaliumtekort, dan groeien en bloeien je planten niet. Een magnesiumtekort? Ook hier vergelen je bladeren, maar de nerven blijven wél groen. Zo los je het op: Haal wat mest uit de winkel, maar let op je dat je niet meer mest geeft dan dat de verpakking aanraadt!

Een te wilde kat?

Heeft een te wild huisdier of de wind je plant beschadigd? Gebroken takken, afgerukte stengels of gescheurde bladeren, knip de kapotte delen mooi af. Ook ‘wondjes’ bij planten moeten genezen. Hou de wond dus zo klein en schoon mogelijk.

Verbrande bladeren

De randen van je bladeren beginnen af te sterven. Dit merk je als die randjes bruin of extreem droog zijn. Het spijtige nieuws: Beschadigde bladeren zijn niet te redden. Zij vallen vanzelf af! Knip of pluk ze niet, want de plant kan hier nog heel wat voedingsstoffen uit redden. Als het blad eenmaal is afgevallen, kan je het weggooien. Nu is het vooral belangrijk om een nieuw plekje voor de plant te zoeken. Haal hem weg uit die extreme hitte of kou. Misschien staat hij in direct zonlicht of op een radiator?

Grote temperatuurverschillen

Als de vorige oplossing echt niet werkt, ligt het probleem misschien ergens anders? Ruimtes die bv. heel aangenaam kunnen zijn overdag, maar ’s nachts of in het weekend erg koud, zijn ook niet juist voor planten. Dit kan een groot probleem zijn in kantoren. Als je temperatuur te veel schommelt, komt je plant vanzelf in een overlevingsmodus te staan. Ze groeit niet meer en kan zelfs afsterven.

Ongedierte 

Een groot verschil tussen buiten- en kamerplanten is dat buitenplanten sterker zijn. Ze groeien beter en hebben een beter immuunsysteem. Ze kunnen makkelijker een bacterie afweren. Kamerplanten zijn iets fragieler en hebben meer last van stress (verhuizen, licht, te veel of te weinig water…). Ze zijn gevoeliger voor kleine insecten. Je moet goed opletten voor mijten, bladluizen, wolluizen en de witte vlieg. Deze kleine diertjes kan je wegkrijgen door je planten te laten genieten van een douche. Ongedierte moet je wegwassen of vegen met insecticide zeep of een heel klein beetje afwasmiddel.

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet