100 jaar Danone: Maurice was eerste chauffeur in fabriek Rotselaar

woensdag 15 mei 2019 - 12:17
Heleen Luyckx
Dit jaar viert zuivelbedrijf Danone z'n 100ste verjaardag. Exact één eeuw geleden werd in Barcelona het eerste potje Danone yoghurt geproduceerd. Om hun verjaardag te vieren, houdt Danone de komende dagen een groots internationaal event in Barcelona. Wij gaan het iets dichter bij huis zoeken: Maurice Van Rillaer was de eerste chauffeur van Danone in Rotselaar.

Maurice wordt deze zomer 87 jaar oud. Hij werkte vroeger voor zuivelbedrijf "Lacsoons", in de volksmond ook wel bekend als "de Stassano". Uiteindelijk maakte Stassano plaats voor Danone, toen nog een klein bedrijf. Maurice was de eerste en één van de enige werknemers die van Stassano voor Danone ging werken. "Vanaf dag één was ik erbij, bij Danone. Ze vroegen mij of ik niet voor hen wou rijden en voor mij leek dat wel makkelijk. Maar ik deed daar veel meer dan alleen chauffeur spelen hé."

Leveren aan zee  

Maurice zijn voornaamste taak was het leveren van yoghurt aan verkooppunten. "Eerst moest ik vooral naar Brussel, maar daarna moest ik ook naar de kust. Als het goed weer was, dan was het heel druk. Dan werd er heel veel yoghurt gegeten. De yoghurt stond nooit langer dan twee dagen in de koelkast. Die was echt héél vers", vertelt Maurice. "Maar ik sprong overal bij. Als de dames aan de band naar het toilet moesten, ging ik daar even staan. Of het magazijn opruimen: ik deed het allemaal", vult hij aan.

Sterke groei 

Maurice was tijdens de eerste vier jaren actief bij Danone. "Ik kan de mensen die daar toen werkte op twee handen tellen. Ook het gebouw daar was toen heel klein. Ik zou mijn weg niet meer vinden moest ik er nu naartoe gaan. Dat is iets geweldig geworden hé", lacht hij. Momenteel geniet Maurice samen met zijn vrouw Jeanne, die hij "mama" noemt, van een welverdiend pensioen. "Ik ken ons mama al 72 jaar, we zijn 65 jaar getrouwd. Heel ons leven hard gewerkt, en nu genieten we van onze vrije tijd. En van onze duiven."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!