22 huizen in Haacht worden plots afgebroken

donderdag 16 mei 2019 - 11:32
Sofie Verbrugge
In Haacht moeten 22 sociale woningen verdwijnen voor een sociaal nieuwbouwproject. Vorige maand werd nog aangekondigd dat de huizen in de Spreeuwestraat een renovatie zouden krijgen.

Voor de zeventigers en tachtigers die in de straat wonen is het nieuws even slikken. Want er wonen in de Spreeuwestraat vooral oudere mensen. Er is zelfs iemand van 92 jaar die tijdelijk op zoek moet naar een nieuwe woonst.

Renovatie wordt afbraak 

Jeanine Van den Broeck is 72 jaar. Zij woont twee jaar in de Spreeuwestraat. Eerder moest ze ook al vertrekken uit haar huis. "Ik woonde jaren in Veltem. Daar gingen ze ook een nieuwbouwproject lanceren. Maar in Veltem is er nog niets veranderd. Nu woon ik bijna twee jaar in Haacht en maak ik hier hetzelfde mee. Ik heb geen zin om altijd maar te blijven verhuizen." 

"Ze hadden me eerst gezegd dat ze alleen de ramen zouden veranderen. We zitten hier nog met enkel glas. Dat ging vervangen worden door dubbel glas. Vorige week kregen we dan een brief dat we hier allemaal weg moeten. Naar Tildonk, Wespelaar of Wakkerzeel. Als het project klaar is, mogen we terugkeren. Maar dat geloof ik niet meer. Een renovatie was voor ons echt wel voldoende geweest." 

Boos en Bang 

Ook deze buurvrouw is heel bang nu ze weet dat ze moet vertrekken. "Wij wonen hier al tientallen jaren. Sinds vorig jaar hebben we problemen. Er is hier enkel glas en onze verwarmingsketel voldoet ook niet meer. We zouden zogezegd gas krijgen maar uiteindelijk komt van al die plannen niets in huis. Er zijn hier veel te veel kosten. Vorige week kregen we dan te horen in een brief zonder enveloppe en zonder postzegel dat we weg moeten. Mensen van zestig, zeventig en tachtig jaar, allemaal op straat. We zijn bang. We hebben intussen een petitie gelanceerd voor het schepencollege. We gaan ook een zwarte vlag ophangen." 

Uit elkaar gehaald

Ook Myriam woont al vijf jaar in de Spreeuwestraat. "Ze zijn hier eerst alles komen opmeten, er is hier zelfs een architect geweest. En nu worden onze huizen gewoon afgebroken. Ik ben er ziek van. Ze willen hier dan meer nieuwe huizen gaan bouwen. Appartementen zoals in Wespelaar. Ik kan geen trappen doen dus ik zie een appartement echt niet zitten. En daarbij, we komen hier met iedereen goed overeen. En nu worden we uit elkaar gehaald."

Het nieuwbouwproject in Haacht wordt een sociaal nieuwbouwproject. Wanneer de nieuwe huizen klaar zullen zijn is niet duidelijk. Maar het project kan zeker drie jaar duren
 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!