40% meer vleermuizen in Keerbergen

maandag 11 februari 2019 - 10:48
Dirk Vlaeyen
Een grootoor vleermuis overwintert in een hol
Foto: Natuurpunt Keerbergen
Uit een telling van Natuurpunt Keerbergen blijkt dat er nog nooit zoveel vleermuizen in Keerbergen hebben overwinterd als nu.

Er zitten dit jaar zo'n 40% meer vleermuizen in de gekende bunkers van de gemeente en de Heimolen van Keerbergen dan 15 jaar geleden. Natuurpunt heeft de laatste jaren de logeerplaatsen voor de vleermuizen dan ook geoptimaliseerd. "Het is belangrijk dat het niet tocht in de bunkers voor de vleermuizen", vertelt Ivo Verbeke van Natuurpunt Keerbergen. "Daarom hebben we deuren gezet die volledig te sluiten zijn. We hebben ook voor goede logeerplaatsen zelf gezorgd zoals bakstenen met holtes en houten paletten." 

Het gaat om twee soorten vleermuizen: de gewone grootoorvleermuis (foto) en de baardvleermuis. "Deze dieren eten zeer veel insecten. Dat is een voordeel voor ons. Vleermuizen zorgen ervoor dat er geen insectenplagen zijn." 

Telling is moeilijk en complex

Hun nachtelijke en vaak verborgen leefwijze maakt het lastig om vleermuizen in kaart te brengen. Evoluties in hun verspreiding en de grootte van de populaties berekenen, is al helemaal complex. Voor heel wat vleermuissoorten zijn wintertellingen de belangrijkste inventarisatiemethode: gekende winterslaapplaatsen zoals ijskelders, bunkers, forten en grotten worden dan bezocht door ervaren vrijwilligers die jaarlijks de overwinterende dieren tellen.

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!