75 jaar na bevrijding Tweede Wereldoorlog: "Nog altijd huilen als ik er aan denk"

dinsdag 3 september 2019 - 11:50
Jana Smeets
Jeroen Tuytten
Herne was 75 jaar geleden de eerste Vlaamse gemeente die bevrijd werd op het einde van de Tweede Wereldoorlog. En die bevrijding verliep niet zonder slag of stoot. Rachel Daminet, die toen 10 jaar was, deed vanochtend haar relaas van het verhaal aan Radio 2 Vlaams-Brabant.

Om in Brussel te geraken, kwamen de geallieerde soldaten destijds langs Herne, in het Pajottenland. Herne was dus de eerste Vlaams-Brabantse gemeente die bevrijd werd, op 3 september 1944. Die bevrijding verliep op een dramatische manier. Ter hoogte van het punt "De Patriot" in Herne zou een man van het verzet op de terugtrekkende Duitsers hebben geschoten. De Duitsers lieten dat niet onbestraft. Ze reageerden en schoten aan de Patriot meer dan twintig burgers dood.

"Buurman dood op straat"

Rachel Daminet die in de buurt woonde, was toen 10 jaar oud. Als kind zag ze wat de Duitsers hadden aangericht. "Ik was thuis met mijn moeder, toen plots drie buren binnen kwamen lopen. Ze vertelden dat ze gevlucht waren voor de Duitsers en dat die een heleboel mensen hadden neergeschoten. Daarop ging mijn moeder buiten kijken en ik, als tienjarig kind, liep achter haar aan." Wat Rachel daar zag, achtervolgt haar nu nog altijd. "Onze buurman lag dood op straat. In de gracht verderop lagen twee dode mensen. Ik herkende onze andere buur. Ook onze werkman zagen we dood op straat liggen. Er was heel veel bloed. Het was verschrikkelijk. Ik moet nog altijd huilen als ik er aan denk."

Zondag wordt het bloedbad aan de Patriot in Herne herdacht.

Rachel Daminet vertelt over
de bevrijding van Herne 75 jaar geleden

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!