Aloïs Van Craen wordt 100, de man die ons land mee bevrijdde

woensdag 11 december 2019 - 21:00
Kristel Smout
In Aarschot wordt vandaag de 100ste verjaardag gevierd van Aloïs Van Craen. De stad viert wel vaker inwoners die 100 worden, maar Aloïs heeft gevochten tijdens de Tweede Wereldoorlog, en dat betekent toch wel wat voor een stad als Aarschot die heel erg geleden heeft tijdens de oorlog.

Het is vandaag feest in Aarschot. Oorlogsveteraan Aloïs Van Craen wordt 100 jaar. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Aloïs niet gemobiliseerd, maar hij vluchtte naar Engeland waar hij zich vrijwillig aanmeldde bij de Brigade Bevrijding, ook gekend als de Brigade Piron die hielp om ons land te bevrijden. 

Augustus 1944

Op 7 augustus 1944 meerde Aloïs met zijn brigade aan in Frankrijk, en daar kwam hij terecht midden in de hel van de oorlog. In Pont-Audemer liep hij verwondingen op door een mortierbom. Na een herstel van drie maanden keerde hij in 1945 terug naar het thuisfront. Zijn militaire diensten eindigden in juli 1945, maar hij is nog altijd lid van de Brigade Bevrijding. 

Aarschot is een van de martelaarssteden, een stad die heel erg geleden heeft tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daarom zijn ze Aloïs ook zo dankbaar voor wat hij gedaan heeft voor ons land. En dus wordt hij vandaag uitgebreid gevierd. 

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!