Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Doe mee

Ik lees graag uit

  • Antwerpen

mis niets!

radio2 top2000

winwin

aha

radio2 stelt voor

test je kennis

Archeologen reconstrueren twee eeuwenoude gezichten

ma 20 mei - 2:30

Archeologen aan de KU Leuven Jeroen Poblome en Sam Cleymans hebben het verleden recht in de ogen gekeken. Samen met de universiteit van Burdur (Turkije) hebben ze de gezichten gereconstrueerd van twee eeuwenoude inwoners van Sagalassos.
© Foto: KU Leuven - Rob Stevens

Al dertig jaar bestuderen KU Leuven-onderzoekers de stad Sagalassos. Laagje per laagje reconstrueren ze het verleden van deze antieke stad in het huidige Turkije. 

Unieke stadsruïne 

"Sagalassos is een archeologische site ongeveer een honderdtal kilometer ten noorden van Antalya. Het is een fantastische plek op de wereld. De KU Leuven voert er al 30 jaar onderzoek. Qua toerisme is het groeiende. Ik kom juist vandaar en op één dag waren er bijna 800 bezoekers", vertelt archeoloog Jeroen Poblome. "Waar we de laatste jaren mee bezig zijn geweest is de gewone man naar voor brengen. Hoe leefde de gemeenschap? Hoe woonden ze? Hoe werkten ze? Wat aten ze? Dat hebben we allemaal onderzocht. Alleen ontbrak er nog één iets: hoe zagen ze eruit." 

Gezichtsreconstructie 

"Zo hebben we twee gezichten gereconstrueerd van inwoners van Sagalassos. We hebben gekozen voor een Romein uit de derde eeuw na Christus en een dame uit de elfde tot dertiende eeuw na Christus", vertelt Jeroen, "De opgravingen van hun skeletten gebeurden in 1995 en 2016." De gezichtsreconstructie bestaat uit twee stappen, legt archeoloog Sam Cleymans uit: "Eerst hebben we de schedels ingescand met een 3D-scanner. Daarna werd er een digitale reconstructie gedaan. Daarmee werd de vorm van het gezicht, neus, mond, en ogen duidelijk. Dit is met 75 % nauwkeurigheid. En dan moesten wij creatief zijn. De kleur van de haren, ogen en huidskleur moesten bepaald worden en daarvoor baseerden we ons vooral op de hedendaagse bevolking." 

Belle en het beest 

De twee gezichten kregen de naam Rhodon en Eirène, maar al snel werden ze Belle en het beest genoemd: "Die vergelijking werd inderdaad snel gemaakt. De man is iets ouder, met veel haar en een baard. De vrouw was verbazend genoeg vrij aantrekkelijk", lacht Sam.  

Vanaf 25 mei zijn de gezichtsreconstructies te bewonderen op een tentoonstelling in de Universiteitsbibliotheek in Leuven. Daarna keren de gezichten terug naar hun thuisland, Turkije. 

Meer zoals dit...

Blijf op de hoogte

Niets missen van radio2? Schrijf je in op de nieuwsbrief en volg ons op facebook en instagram!

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet