Belgische ruiters willen wereldkampioen jumping worden in Göteborg

dinsdag 2 april 2019 - 08:41
Jana Smeets
Ruiter Pieter Devos met zijn paard Espoir
Foto: Devos Stables
België behoort tot de absolute wereldtop van het paardrijden. Maar liefst 5 van de 35 ruiters op de wereldbekerfinale jumping in het Zweedse Göteborg zijn Belgen. Eén daarvan is Pieter Devos uit Bekkevoort. "België is de bakermat van goede paarden", vertelt hij aan Radio 2 Vlaams-Brabant.

De crème de la crème van de jumping verzamelt deze week in Göteborg (Zweden) voor de finale van de wereldbeker. Die begint op nu woensdag 3 april en eindigt op zondag 7 april. 35 ruiters van over heel de wereld strijden om de beker, waaronder 5 Belgen. "We zijn dit jaar met meer dan anders. Doorgaans zijn er er maar één of twee Belgen", vertelt ruiter Pieter Devos uit Bekkevoort in Start Je Dag. 

Elkaar ondersteunen

Het succes van de Belgen in de paardensport verklaart Devos enerzijds door een nieuwe generatie ruiters. "Er zijn heel wat nieuwe talentvolle ruiters en er is ook verbondenheid; ze ondersteunen elkaar". Anderzijds worden er volgens Devos heel goede paarden gefokt in België. Voor Pieter Devos is het de tweede keer dat hij deelneemt aan de wereldbekerfinale. Als nummer vier op de wereldranglijst jumping hoopt hij op een podiumplaats. "Ik steek het niet onder stoelen of banken: ik wil winnen. Vorige keer haalde ik de top 10, nu wil ik meer", aldus Devos.

Risico

Toch neemt Devos een klein risico op de finale van de wereldbeker. Hij rijdt niet met zijn paard Espoir, waarmee hij in het verleden al veel wedstrijden heeft gewonnen. "Ik heb voor een ander paard gekozen. Mijn paard Espoir is al 15 jaar oud en de gezondheid van mijn paarden gaat voor. Daarom kies ik nu voor het paard Apart om kampioenschappen te doen. Maar ook hij heeft al heel wat wedstrijden gewonnen. Hoe dan ook is iedere finale anders: je moet altijd van nul beginnen en drie dagen lang geen foutjes maken. We zullen er alles aan doen om België op het hoogste schavotje te krijgen."

Aanbevelen via mailSturen via mail

het gezegd heeft!